beats by dre cheap

Zrtva, drugi dio

Kome god je dosadilo da bude zrtva, taj moze odamah prestati da to bude. Jer je nase stanje posljedica nasih licnih odluka.

Znam da ce nekima zvucati kruto ovo sto cu u nastavku napisati ali cu ipak izustiti: Mislim da nije dovoljno se samo prisjecati i ceremonijalno obiljezavati genocid nad Srebrenicanima ili zlocine nad Focacima ili Prijedorcanima. Parole poput ”necemo zaboraviti, necemo halaliti” samo su puke fraze koje uopste ne zanimaju one sto su najodgovorniji za sve to sto je se desilo. Osim toga su nedovoljne ako stvarno zelimo da sve te zrtve nisu bile uzaludne. Jer samo je pridodno ako ne zaboravimo, posto smo (visi ili manje) inteligentna bica. Ali to pamcenje ne trebamo naglasavati i istodobno vjerovati da je to neka vrsta zastite.

Mi trebamo izucavati proslost i uzeti pouke iz nje. Jedna poruka nase proslosti je vrlo jasna: svaki Bosnjak danas mora pratiti politiku i mora ga zanimati povijest jer on mora biti oprezan i mudar. Moramo shvatiti da smo inferioran narod u Evropi. Time cemo puno bolje dokazati da smo naucili lekciju i da zaista “pamtimo”.

Na nasim prostorima pitanje krivice je kljucno jer krvica najbolje svjedoci o tome ko je pocinioc a ko zrtva. Nesto drugo kao da ne postoji. Ili si ucinio nekome nesto ili je neko ucinio tebi. Ali taj nacin razmisljanja nam je preostao jos iz srednjeg vijeka. Shvatimo vec jednom da je ovaj svijet vre
menom postao dosta komplikovaniji. Svjetska ekonomija ne funcionise po tom prostom pravilu. Berze ili financijska trzista ni najmanje ne zanima ko je zapoceo rat, koliko je ubijenih na bojistima, kako je doslo do sukoba. Oni ne znaju ni za ideologiju, niti znaju sta je etika. Isto tako globalna politicka desavanja ovise o potrebama i interesima nekih mocnih krugova a ne o pitanja ko je kriv, ko je upravu, ko je zrtva. Dok mi raspravljamo krivicu i zalimo sami sebe ovaj svijet se vrti dalje.

Greske je lakse prepoznati kod drugih nego kod sebe. Zato ih trazimo, kad god spomenemo prosli rat, kod susjeda, te u onom bivsem sistemu ili kod onih sto su nas branili od nasilja. Ali umjesto toga upitajmo se prvo zasto na pocetku rata uopste nismo bili svjesni ko smo zapravo mi. Neki ni dan danas to ne znaju a ipak svakog jula nanovo objavljivaju “necu zaboraviti” na FB stranici. Upitajmo sami sebe zasto smo se prilagodili onom bivsem sistemu, zasto smo samo mi bili nenaoruzani, nesprepremni i zasto smo vjerovali onim Holandanima kad su obecali da ce nas stititi? Genocid je bio prvenstveno rezultat naseg kolektivnog neznanja i nase individualne ravnodusnosti prema sistemu i vlasti. Jesmo li se u meduvremenu stvarno promijenili? Vi se prilagodite koliko god zelite ovom sistemu koji nas gusi, nadjevajte djeci imena po deterdzentima ili nekim likovima iz onih sapunica sto vam ispiru mozak. Trosite novac u hramovima zla i trujte se nezdravom hranom, duhanom ili alkoholom. Svejedno mi je jer je to vasa odluka a ne moja...vi cete odgovarati i vi cete snosti posljedice. Ali - molim vas - prestanite vise da pitate zasto se ti zli dogadaji uvijek dese VAMA. Dese se upravo vama jer vi dopustate da vam se dese.

Biti zrtva znaci nemati mogucnost da se promijeni vlastito stanje. Zato se ja licno ne definisem nikada kao zrtva. Ni kao Bosnjak, ni kao musliman, ni kao muz, ni kao prijatelj, ni kao navijac svog nogomtnog tima, ni kao bloger, ni kao vjernik. Sve sto mi se desi, to sam i zaslucio da mi se desi … jer sam u proslosti mogao birati.

Pozor: Jasan stav!
http://jasanstav.blogger.ba
25/08/2014 09:25