beats by dre cheap

Kraljeva Sutjeska - Bosna i Hercegovina - august 2014

Evropljaninu je naprosto nemoguce zaobici krscanstvo. Jer krscanstvo neprestano utice na njegovu svakodnevnicu…na kulturu, na obicaje i ponasanje, na pravosude, na opste vrijednosti, itd. Krscanstvo je daleko vise uticalo na danasnji izgled Evrope nego sto je to Islam. Ako sam nastanjen u Evropi i ako zelim shvatiti svijet u kojem zivim, ja se jednostavno moram pozabaviti tom religijom. A ne mogu izvjesne karakteristike krscanstva pojmiti ako ga posmatram samo iz svoje perspective. Zato ga moram posmatram iz prerspektive onih koji ga prihvataju kao njihov jedini i najispravaniji put. Isto tako ne mogu zanemariti krscanstvo ako istrazivam svoje bosnjacko prorijeklo. Ako zelim znati nesto o svojim precima, ako zelim zaviriti u svoju proslost, ja se mram upstiti tu tematiku.

 

Postujem i cijenim sve katolicke svecenike, a Franjevce posebno. Bez obzira sto njima i meni ispovijed vjere nije jednak, meni se ipak dopada njihov nacin razmisljanja i zivljenja. Osnivac Franjo Asiški je lik koji me je uvijek vec fascinirao. Imao je i on to neko osvjetljenje koje ga je uputilo na pravi put. Pa ga je taj put naveo da siromasima podijeli svu svoju imovinu i da nastavi ziviti kao prosjak. Jedne prilike je kazao: “Primamo upravo kada dajemo”. Mozemo misliti o njemu i njegovom pokretu sta god zelimo, ali objektivno posmatrajuci, moramo priznati da ta njegova uvjerenja ovaj svijet cine boljim mjestom. O njemu bih mogao puno i opsirno pisati ali znam da to osim mene nikoga ne zanima.

Jedan drugi franjevac me je takoder jako impresionirao. Ime mu je Thomas Murner. On je bio poznati mislilac i po mom misljenju najopasniji umni protivnik Martina Luthera. Rijeci je koristio vjesto kao sto su vitezi njegovog vremena uprotebljavali svoje maceve. Ako ikada budete imali mogucnost, procitajte njegova obrazlozenja kojima je opovrgnuo optuzbu crkve koja ga je terertila za krivovjerstvo. Pored toga je bio odlican satiricar. U njemackom jeziku se jos danas koriste mnoge njegove izreke. Ali i o njemu mozda neke druge prilike da malo vise napisem.

 

Posjetio sam nedavno Franjevacki samostan u Kraljevoj Sutejsci, nedaleko od grada Kaknja. Samostan je podignut pocetkom 14. vijeka. Prvi put se spominje 1385. godine. Ako i vas mine zelja da odete tamo, obavezno ga pokusajti obici utorkom.

 

Pozor: Jasan stav!
http://jasanstav.blogger.ba
28/08/2014 15:56