beats by dre cheap

Bosanska Kostajnica - novembar 2011

Na području naselja u Bosanskoj Kostajnici evidentirano je više nalaza ulomaka keramike. Ulomci kronološki pripadaju razdoblju bakarnog doba i na njima se uocavaju naznake vučedolske kulture. Također su pronađeni tragovi rimskog vodovoda i nekih stambenih i drugih objekata, što pokazuje da je to podrucje bilo konstantno naseljeno od prahistorije tokom rimskog razdoblja sve do ranog srednjeg vijeka. No, sama Bosanska Kostajnica je realtivno mlado naselje, koje je ime dobilo po starom gradu Kostajnici na lijevoj obali Une, u današnjoj Republici Hrvatskoj.

Ime Kostajnica se pominje prvi put 1258. godine, a nastalo je od riječi "kesten", jer je predio s obje strane rijeke Une bogat kestenom. Od tog vremena Bosanska Kostajnica mijenja mnoge gospodare. Pobjedom Osmanlija kod Dubice 1513. godine, Kostajnica pada u posjed bana Petra Berislavića. Već u prvoj polovici 16. vijeka grad i utvrda su vlasništvo Zrinjskih darovnicom kralja Ferdinada. Po tim gospodarima stara kostajnička tvrđava, koja je na desnoj obali Une, zove se Zrinjski grad. Čuveni putopisac Elvija Celebija je 1660. došao u Bosansku Kostajnicu i između ostalog zapisao "Ovaj grad je podigao Zrinjski uz pomoć Ugarskog kralja Ferdinanda. Njegova nahija ima 40 sela…Gradsko stanovništvo čine borci koji dan i noć vode borbe sa Hrvatima gubeći uzajamno glave… Kostajnica je veliki grad, sagrađen od tvrdog materijala. Oblik mu je petougaoani, a leži na obali rijeke Une, na teritoriji Banje Luke".

Gradska džamija „Azizija“ je sagrađena 1862. godine voljom Osmanskog sultana Abdul-Aziza, a u potpunosti je srušena 1992. godine. Njena izgradnja je trajala punih pet godina s tim što je u potpunosti zadržan autentičan izgled.

Pozor: Jasan stav!
http://jasanstav.blogger.ba
14/11/2011 12:43