beats by dre cheap

Plakati o Srebrenici koji su šokirali u Lajpcigu

Tokom ovogodišnjeg Sajma knjige u Lajpcigu, na kojem je Srbija bila zemlja partner, cijeli grad je bio oblijepljen plakatima na kojim je pisalo: "Srebrenica potisnute činjenice o masakru nad Srbima 1992.-95.".

Plakate je štampala njemačka izdavačka kuća "Ahriman", koja je istovremeno objavila i knjigu autora Aleksandra Dorina i Zorana Jovanovića pod nazivom "Srebrenica - šta je zaista bilo."

Njemački novinar Erich Rathfelder i Međunarodno društvo za ugrožene narode šokirani su slikom koju su zatekli u Lajpcigu. Smatraju da se ovakvim sadržajem plakata relativizira genocid i opovrgava ubistvo nad najmanje 8.300 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U Međunarodnom društvu za ugrožene narode ocjenjuju da je kampanja u Lajpcigu bila perverzan i nevažan glas bivših staljinističkih dogmatika. Predsjednik ovog Društva Tilman Zülch ukazuje, međutim, da se ovakvi počeci moraju odmah suzbiti, isto kao što se to čini kada neko opovrgava zločine Hitlera i Staljina.

"Moram reći da se stidim što se pojedini Nijemci danas usuđuju da naprave ovakvu jednu kampanju. Oni koji danas u Njemačkoj opovrgavaju ubistva Jevreja, budu kažnjeni. To se mora odnositi i na sve druge genocide koje su priznali međunarodni sudovi. Takve stvari se ne bi smjele opovrgavati, niti omalovažavati žrtve", ističe Zülch. (Autorka: Selma Filipović)

Pozor: Jasan stav!
http://jasanstav.blogger.ba
28/03/2011 11:42