beats by dre cheap

Innsbruck - Autrija - decembar 2010

Grad Innsbruck, smješten na rijeci Inn, sa svojih 130 hiljada stanovnika, glavni grad je pokrajine Tirol. On je ujedno poznat kao centar zimskih sportova, u kome su do sada odigrane dvije zimske olimpijade i ovaj grad je pobratim sa Sarajevom.

U cijeloj pokrajini Tirol živi oko šest hiljada, a u samom gradu hiljadu i po muslimana. Svoje vjerske potrebe tamošnji muslimani obavljaju u četiri mesdžida, dva turska i po jedan arapski i bošnjački. Bošnjački mesdžid je osnovan 1992. godine. i njegov prvi i sadašnji imam je Samir ef. Redžepović.

Islamska zajednica Austrije je priznata od strane države kao vjerska zajednica, i zbog toga Islam kao vjeronauka može biti predavan i izučavan u austrijskim školama. Školovani učitelji i učiteljice iz tog razloga predaju kao vjeroučitelji u državnim školama i oni su zaposleni kao  javni službenici.

Najstariji i sigurno najvažniji trag islamske tradicije nalazi se u Innsbruck-u/ Pradl-u. U vremenu Monarhije, krajem Prvog svjetskog rata se podrazumijevalo da Bošnjaci, vojnici k.u.k. armiji imaju pravo na vlastito mezarje. Umrli i poginuli vojnici su sahranjivani u smjeru prema Meki. Nišane ukrašavaju crveni fesovi, od kamena oblikovani. Strana mezara prema nogama je uvijek ograničena sa još jednim uobličenim kamenom: naravno iz poštovanja prema umrlima nisu postavljeni krstevi kao kršćanski simboli.

Pozor: Jasan stav!
http://jasanstav.blogger.ba
07/01/2011 10:50