Pozor: Jasan stav! 2017/10

Pozor: Jasan stav!

Sve slike koje na ovom blogu prikazem samo su moje. Moja autorska prava me ne zanimaju. Slike i sve druge informacije koje pronadete ovdje mozete koristiti kako god pozelite.

30.10.2017.

Palio di Siena

Na sat vremena vožnje poluautocestom od Firence, dolazi se u Sienu. Za razliku od kaotične raskošne renesansne Firence koja se razbacuje mramorom i bogatstvom, Siena pruža ljepotu po mjeri čovjeka, onu ambijentalnu u kojoj se osjećate dobrodošlim, u kojoj je najveći dio zgrada izgrađen od crvene opeke. Povijesna jezgra Siene uvrštena je na UNESCO-v popis spomenika svjetske baštine i pretvorena u veliku pješačku zonu.

1) Piazza del Campo
Piazza del Campo je gradski trg u obliku školjke izgrađen na mjestu negdašnjeg rimskog kazališta. Trg je sagrađen je u 12. stoljeću na mjestu nekadašnjeg rimskog foruma i otad do dana današnjeg ostao je u izvornom obliku školjke popločan crvenom ciglom. Devet linija dijeli trg koji je nagnut prema središnjem odvodu za skupljanje kišnice u nekadašnju gradsku cisternu.
Također je poznat i po konjskoj trci, 'Palio od Siene', jedna je od najtežih i najopasnijih konjskih utrka u svijetu. Trg se za tu prigodu u potpunosti pospe s ilovačom i pijeskom. Utrka se održava dva puta na godinu, i to 2. srpnja i 16. kolovoza. Ukupno sudjeluje 17 natjecatelja koji se dijele po svojim kvartovima, a nazivaju se Contrade. Zanimljiva utrka održava se još od srednjeg vijeka. Riječ Palio znači marama ili plašt, ali kasnije se značenje mijenja u zastavu, a to je upravo ono što pobjednik i dobiva za nagradu.
2) Sienska katedrala (Duomo di Siena)
Započeta u 12. stoljeću, ali zbog nedostatka novca, napravljena je tek polovica, i zato je neobično postavljena u osi sjever-jug (od tada uobičajene osi istok-zapad). To je zato što je izvorno trebala biti najveća katedrala na svijetu, ali je nakon završetka transepta (osi sjever-jug) nestalo novaca i transept je pretvoren u glavni brod (arhitektura).
3) Palazzo Pubblico (gradska vijećnica) i Torre del Mangia
Uz staru gradsku vijećnicu se nalazi i toranj (zvonik), u tadašnje vrijeme najviši toranj u Italiji, izgrađen da bi nadvisio i susjedni u Firenci, a sada treći po visini (88m), a građen je da bude točno visok kao i toranj od Sienske katedrale, kao znak da crkva i država imaju istu moć i snagu. Iako je katedralin toranj visok 77m i 10m niži, cijela lokacija katedrale i njezinog tornja je na 10m višem nivou zemlje nego toranj uz vijećnicu, pa su ipak ispali "iste visine". Zanimljivo je da je ime dobio po svom zvonaru, koji je svu svoju plaću trošio na hranu i bio poznati izjelica.
Grb Siene je rimska vučica, koja je odgojila Romula i Rema. Legenda kaže da, kada je Romul, legendarni osnivač Rima, ubio svog brata Rema, Removi sinovi Senius i Aschius su uzjahali konje i pobjegli iz grada. Jedan je jahao bijelog konja, a drugi crnog konja. Zaustavili su se u srcu Toskane i osnovali grad koji je po Seniusu nazvan Siena. Po tome je grad dobio svoj crno-bijeli grb, a rimska vučica hraniteljica čiji su kip ponijeli sa sobom, postala je simbolom grada.
Panforte je predobra poslastica prepuna badema i kandiranog voća koja se priprema zimi. Datira iz 13. stoljeća i vuče porijeklo baš iz grada Siene i smatra se svojevrsnim suvenirom tog kraja. Doslovno znači "jak kruh" i pravi original ima pikantan okus (kao naš paprepnjak recimo). Dokumenti iz 1205.g čak pokazuju da se sa njim plaćao redovnicima u lokalnom samostanu porez. Originalno ime je "panpepato" (zapapreni kruh), zbog korištenja papra. Postoje i reference da su križari nosili sa sobom takav kruh na svoje pohode. Kažu da pravi panforte mora da ima 17 različitih sastojaka, isto kao i broj contrada (kvartova) u Sieni.
Da zaključim na kraju, Siena je odlična lokacija za jedan dan istraživanja, sve se pješice obiđe, a ako ste baš pravi fanatik onda odete u Sienu na ona dva datuma u ljeto, kad su konjske trke, ali tada je tamo na trgu 30.000 ljudi i 3 dana traje ludilo po gradu, pa sve to preživite da vidite 3 kruga trke konja u 90 sekundi :-) (Objavio Jonah Hex, 10.04.2016)

29.10.2017.

Firenca - 2009. godine

Pallazo Pitti Pallazo Pitti ova umjetnost je slika mog avatara na blogu Giotto Donatello da Vinci Michelangelo Dante Allighieri F. Petrarca Boccaccio Macchiavelli Vespucci Galilei
26.10.2017.

Monteriggioni

25.10.2017.

Montegemoli


Alessandro Amaducci / Laura Cionci / Eleonora Manca / Franco Menicagli / Tom Mùller per "M'ARTE 2017 / la natura delle cose.". Una residenza per artisti e creativi. Un festival a cadenza biennale di arte contemporanea. Un incontro sperimentale ed estetico tra le suggestioni paesaggistiche, naturali e monumentali proprie dell’area interessata.

Bild

24.10.2017.

Marina di Cecina

U Toskani se covjek moze i okupati ... ali rijetko ko ide zbog toga tamo.

19.10.2017.

Montecatini Val di Cecina - Toskana

 

17.10.2017.

Gianna Nannini

U centru Siene, u ulici bez saobracaja, odrasla je pjevacica Gianna Nannini. Njeni roditelji su bili vlasnici poznate i jako profitabilne slasticarnice. Otac Danilo htio je da ona jednog dana vodi ducan i tako nastavi obiteljsku tradiciju koju je osnovao njen djed Guido prije 100 godina. Ali sudbina je imala drugacije planove. Sa 18 godina pobjegla je od kuce. Prvo je studirala klavir na konzervatoriju u gradu Lucca a zatim i filozofiju u Milanu. Filozofski fakultet je zavrsila sa "summa cum laude". S albumom Kalifronija krajem sedamdesetih godina postaje poznata. Na omotu albuma nalazi se Kip slobode. Ali rimska boginja slobode umjesto pozlacene baklje u ruci drzi vibrator. Gianna se vec cijeli zivot bori za slobodu i prava zena.           

16.10.2017.

San Gimignano

San Gimignano je mali utvrđeni srednjovjekovni grad na brdu u pokrajini. Najslavniji je po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi, osobito po svojim tornjevima, koji se mogu vidjeti s nekoliko kilometara udaljenosti. Gradić je smješten na uzvisini iznad rijeke Else, i sačuvao je autentičan izgled srednjovjekovnoga toskanskoga grada. Nadaleko je poznat po tzv. case-torri, obrambenim domovima tornjevima koji su zbog rivalstva izmedu obitelji tokom 12. i 13. stoljeća podignuti u začuđujuće velikom broju: nekada ih je bilo 72, a do danas ih je sačuvano 14. To je najveća koncentracija srednjovjekovnih tornjeva na tako malom mjestu, pa nije čudno što je cijeli gradić pod zaštitom UNESCO-a. Središte i najljepši dio San Gimignana je Piazza della Cisterna, trokutasti trg okružen tornjevima iz 13. i 14. stoljeća usred kojeg se nalazi kameni zdenac iz 1237. godine. Ovaj središnji trg poznat je i iz filmova "Gdje anđeli ne dolaze" i "Čaj sa Musolinijem" što je sigurno doprinijelo njegovoj slavi. Udaljen nekih 60-ak km od Firence, put do njega je ukrašen krajolikom koji kao da je jednostavno skinut sa slika poznatih umjetnika. Tu se izmjenjuju polja suncokreta, maslinici, vinogradi i oaze mediteranskog raslinja dok se vijugava cesta neprekidno penje ili spušta s nepreglednih toskanskih brežuljaka. Svaki vrh brežuljka kao da se natječe sa drugim u arhitekturi prekrasnih starih kamenih građevina od kojih se često mogu vidjeti samo dijelovi jer do njih vode savršeno uređeni puteljci ukrašeni pravilnim rasporedom čempresa. (Jonah Hex - 01.05.2016)

14.10.2017.

Vada - Toskana

12.10.2017.

Volterra

Volterra je grad na najvisem vrhu juzne Toskane do kojeg se samo jednom vijugavom brdskom cestom moze doci. Etruscani zvali su ga Velathri, a Rimljani Volaterrae. Pogled koji se siri sa dvostrukih gradskih zidina slika je Toskane kako je zamisljaju najveci romanticari. Grad je okruzen vinogradima, maslinama, pitomim brezuljcima, kucicama crvenih krovova, cempresima i borovima.
Bild Bild
Stephenie Meyer, autorica ljubavne sage o srednjoskolki Belli i neodoljivom vampiru Edwardu Cullenu, odlucila je da
fiktivan grad u romanu “Sumrak – Twilight“ bude dom vampirske obitelji Volturi. Tek kad je do zadnje stranice napisala knjigu ona se predomislila pa je ipak odabrala toskanski grad Volterra za mjesto radnje.
Bild Bild
Ovaj grad je zasigurno optimalna pozadina za takve morbidne i nadnaravne price jer ostaci nekih davnih vremena su na svakom koraku. Srednjovjekovni ambijent s uskim ulicama, krasnim palacama i objekatima koji su svi izgradeni od kamena uticu na ljudsku mastu. U gradu se moze posjetiti i muzej s izlozbom starih aparata za mucenje zarobljenika. A lokalna policija jos uvijek koristi zatvor koji je sagraden prije 600 godina.
Bild Bild
Danas mnogi turisti dolaze samo da bi obisli mjesta koja se spominju u romanu, kao npr. gradska vrata kroz koja Bella tek nakon podmitivanja cuvara smije proci ili Palazzo Viti u kojem navodno zivi obitelj Volturi. Ali najpopularnije mjesto je ulica Vicolo Mazzoni. Tu se Edward pripema za samoubistvo jer sluti da mu je umrla draga Bella. U toj ulici danas na poklopcu za saht za kanalizaciju jedni su napisali “Bella i Edward forever“ a drugi “ujedi me“.
Bild Bild
Franjevicki samostan “Chiostro delle Monache“, u sklopu crkve San Girolamo, sagraden je 1445. godine. Oblikovao ga je Michelozzo koji je pripadao Donatellovoj skoli. Klaustar i freske na zidu sobe za dorucak su vrijedne posebnog spomena. Samostan je danas hotel. Cijene za prenociste su vrlo povoljne. Ako ikad budete odsjedali u tom gradu ja vam toplo preporuciti taj hotel.
Bild Bild

Negdje na putu izmedu Pise i Volterre Negdje na putu izmedu Pise i Volterre
11.10.2017.

O mio babbino caro

U Toskani oca zovu bas kao sto moja djeca zovu mene ... babo!

"O moj dragi babo" kaze se tamo "O mio babbino caro".

Giacomo Puccini napisao je 1918 operu Gianni Schicchi. Negdje u sredini te opere pjeva se jedna od najljepsih arija uopste. Njom Lauretta priznaje svom babi da voli svog Rinuccioa. Kaze: "Ako je uzladnu ljubav odoh skociti sa Ponte Vecchia u rijeku Arno".

Poslusajte je cak i ako niste bas ljubitelji ozbiljne muzike ... traje samo 2 minute :

09.10.2017.

Toskana

Putovao sam ljetos kroz Italiju. Kernuo sam najvise zbog konjske trke „Palio di Siena“. To je mozda najstarija, najpoznatija i najopasnija utrka u svijetu. Odrzava se dva puta godisnje na trgu “Piazza del Campo“ u centru Siene.
 
Bild
Toskanu sam obilazio vec nekoliko puta. Na ranijim putovanjima sam obisao neke sjevernije regije, ukljucujuci grad Firencu i Puccinijev festival na jezeru Torre del Lago. Neke zelje iz djetinstva sam si dakle ispunio vec ranije.
 

Bild
Ovaj put sam otisao da uzivam u mirnoci svog uma usred vinograda i blagih brezuljaka. Otisao sam da pronadem aleje cempresa, polja suncukreta i da prosetam srednjovjekovnim gradovima kao sto su Montepulciano, San Gimignano, Volterra, Siena, ...
 
Bild
Sa mnom je kernulo 6 osoba. Pola ih je ostalo usput na nekoj morskoj plazi. A mi ostali smo nastavili put autom. Cesto me pitaju poznanici da li bi mogli putovati sa mnom. Prije sam izbjegavao da vodim ljude sa sobom. Ali sam u meduvremenu organizovaniji i odlicno sam naucio ignorisati naporne osobe … ako je to potrebno. Pa sad sve cesce putujem u pratnji.
 
Bild
Vazno je da vec pred put naglasim da ja vodim grupu, da samo ja planiram, da pored toga nisam diplomatican i da sam jos manje kompatibilan. Svako u grupi ima pravo da ukaze, napomene i predlozi. Ali samo ja odlucujem. Zvuci mozda previse ostro i egocentricno. Ali mislim ipak da to nije stvar mog ega (jer svakako znam da sam najpametniji, najljepsi i najskromniji) nego jednostavno iz iskustva znam da vrijeme moze biti veliki problem. Na ovom putovanju smo npr. morali biti drugog jula u Sieni posto je na taj dan svake godine cuvena utrka.
 
Bild
Sad, kad je stigla jesen, ja sa puno vise kod kuce. Do kraja godine imam puno posla zavrsiti pa cu narednih sedmica manje putovati. Imam vremena da se prisjetim Italije i da napisem po neki post o Toskani.
 
Bild

Pozor: Jasan stav!
<< 10/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

AFRIKA

AZIJA
Bliski Istok
- Jaffa
- Haifa
- Tel Aviv
- Jeruzalem 1
- Jeruzalem 2
- Bliski Istok
Gruzija
- Gruzija
Hong Kong
- Hong Kong
- Kowloon
Filipini
- Angeles/Dau
- Manila 1
- Manila 2
- Taal
Kina
- Peking
- Sangaj 1
- Sangaj 2
Sjeverna Koreja
- D.M.Z.
Juzna Koreja
- Seul
Mongolija
- Mongolija
Turska
- Antalya
- Dimcay-Alanya
- Istanbul
- Side

EVROPA
Bosna i Hercegovina
- Arapuša
- Banja Luka
- Banovici
- Bihac
- Bijeljina
- Bileća
- Blagaj
- Boračko jezero
- Brcko
- Bosanski Brod
- Bosanska Krupa 2005
- Bosanska Krupa 2017
- Bosanski Novi
- Bosanska Otoka
- Bosanski Petrovac
- Bosanski Samac
- Bosanska Kostajnica
- Bratunac
- Busovača
- Bužim
- Cazin
- Doboj
- Doboj2011
- Drvar
- Foča
- Gacko
- Gorazde
- Gračanica
- Gradacac
- Hutovo Blato
- Ilidza
- Ilijaš
- Jajce
- Jezero Modrac
- Jelah
- Kakanj
- Kalesija
- Ključ
- Kozarac
- Kraljeva Sutjeska
- Kravice
- Ljubija
- Martin Brod
- Modriča
- Mostar
- Mrkonjic Grad
- Jablanica
- Maglaj
- Medugorje
- Neum
- Odzak
- Osinja
- Prijedor
- Prnjavor
- Počitelj
- Potočari
- Rijeka Drina
- Rijeka Japra
- Rijeka Krivaja
- Rijeka Tara
- Rijeka Una
- Ostrozac2005
- Ostrozac2010
- Sanski Most2001-05-08-09
- Sarajevo 2002
- Sarajevo 2010
- Sarajevo 2012
- Srebrenica
- Srebrenik
- Tešanj
- Tjentište
- Travnik
- Trebinje
- Trnovo
- Tuzla 2006
- Tuzla
- Visegrad
- Visoko
- Vranduk
- Velika Kladusa
- Zelengora
- Zenica
- Zepce
- Živinice
- Zvornik
Albanija
- Tirana
- Lezhe
Andora
- Canillo
- La Vella
Austrija
- Bec
- Brixlegg
- Innsbruck
- Kufstein
- Kramsach
- Leogang
- Pertisau
- Rattenberg
- Reith i. A.
- Salzburg
- Strass im Zillertal
- Zillertal
Belgija
- Bruxelles
Bugarska
- Ruse
Ceska
- Prag
Danska
- Nykøbing
Francuska
- Aix en Provence
- Carcassonne
- Castelnaudary
- Foix
- Lestelle-Betharram
- Lourdes1
- Lourdes2
- Marselj
- Pariz
- Pariz2012 01
- Pariz2012 02
- Lille
- Lourdes 3
- Saint-Girons
- Saint Pe de bigorre
- Toulouse
- Versailles
Grčka
- Kreta
Hrvatska
- Dubrovnik
- Nin
- Plitvicka jezera
- Rab
- Rijeka
- Vir
- Zadar
- Zagreb 2009
- Zagreb 2010
Irska
- Dublin
Ujedinjeno Kraljevstvo
- Belfast i Sjeverna Irska
Italija
- Alghero (Sardinija)
- Bergamo 2009
- Bergamo 2010
- Bergamo 2012
- Firenca
- Lido
- Palermo
- Bibione
- Bologna
- Ancona/Sirolo/Nomana
- Lucca
- Lutago
- Modena
- Montecatini Val di Cecina
- Montegemoli
- Monteriggioni
- Napulj
- Pisa
- San Gimignano
- Siena
- TOSKANA
- Trst
- Vada
- Venecija 2008
- Venecija 1999
- Venecija 2010
- Volterra
- Trapani (Sicilija)
- San Michele
- Firenca
- Rim
- Viareggio
Latvija
- Riga
Madarska
- Budimpesta
- Szombathely
Nizozemska
- Amsterdam2015
- Arnhem 2009
- Arnhem 2010
- Den Haag
- Eindhoven
- Enschede
- Huizen
- Venlo 2006
- Venlo 2010
Njemacka
- Ahaus
- Bad Driburg
- Berchtesgaden
- Berlin 2006
- Berlin 2017
- Bremerhaven
- Dingden-Hamminkeln
- Geldern
- Halle a.d.S.
- Halle (Westf.)
- Hamburg
- Langeoog
- Frankfurt
- Hettstedt
- Kevelaer
- Köln
- Lutherstadt Eisleben
- München
- Münster
- Norderney
- Norddeich
- Oberstdorf
- Ostrvo Poel
- Potsdam
- Rostock
- Schwerin 1
- Schwerin 2
- Seeburg
- Soest
- Straelen
- Stuttgart
- Wendlingen
Norveska
- Oslo
- Vestfold-Akershus
Poljska
- Gdansk
- Varšava
- Wroclaw
Portugal
- Porto
- Vila Nova de Gaia
Rumunija
- Bukurest
- Giurgiu
Rusija
- Moskva
Slovacka
- Bratislava
- Žilina
Slovenija
- Lipica
- Ilirska Bistrica
Spanija
- Ampuriabrava
- Barcelona
- Castello d'Epuries
- Córdoba
- Écija
- Figueres
- Girona
- Granada1
- Granada2
- Lancarote
- Mallorca
- Sevilla
- Santander 2008
- Santander 2009
Svedska
- Göteborg
- Smaland
Svicarska
- Zürich
Vatikan
- Vatikan
Razna putovanja
- Razna putovanja

AMERIKA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
957015

Powered by Blogger.ba