Pozor: Jasan stav! 2014/03

Pozor: Jasan stav!

Sve slike koje na ovom blogu prikazem samo su moje. Moja autorska prava me ne zanimaju. Slike i sve druge informacije koje pronadete ovdje mozete koristiti kako god pozelite.

31.03.2014.

Istanbul´u dinliyorum - Orhan Veli

Istanbul´u dinliyorum

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı
Önce hafiften bir rüzgar esiyor;
Yavaş yavaş sallanıyor
Yapraklar, ağaçlarda;
Uzaklarda, çok uzaklarda,
Sucuların hiç durmayan çıngırakları
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı;
Kuşlar geçiyor, derken;
Yükseklerden, sürü sürü, çığlık çığlık.
Ağlar çekiliyor dalyanlarda;
Bir kadının suya değiyor ayakları;
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı;
Serin serin Kapalıçarşı
Cıvıl cıvıl Mahmutpaşa
Güvercin dolu avlular
Çekiç sesleri geliyor doklardan
Güzelim bahar rüzgarında ter kokuları;
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı;
Başımda eski alemlerin sarhoşluğu
Loş kayıkhaneleriyle bir yalı;
Dinmiş lodosların uğultusu içinde
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı;
Bir yosma geçiyor kaldırımdan;
Küfürler, şarkılar, türküler, laf atmalar.
Birşey düşüyor elinden yere;
Bir gül olmalı;
İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı;
Bir kuş çırpınıyor eteklerinde;
Alnın sıcak mı, değil mi, biliyorum;
Dudakların ıslak mı, değil mi, biliyorum;
Beyaz bir ay doğuyor fıstıkların arkasından
Kalbinin vuruşundan anlıyorum;
İstanbul'u dinliyorum.

(Orhan Veli)

28.03.2014.

Istanbul - Galata toranj

26.03.2014.

Twitter

25.03.2014.

Dolmabahçe saraj

U 19. stoljecu je Sultan Abdul Aziz izgradio novu rezidenciju turskog sultana. On je istocnjacki stil Topkapi saraja smatrao staromodnim pa je utrosio 35 tona cistog zlata da bi u rokoko stilu izgradio novi, savremeni Dolmabahçe saraj. Htio je imati svoju verziju Versaillesa  i zato se zapadni utjecaj osjeca u arhitekturi i dekoraciji.
(http://jasanstav.blogger.ba/arhiva/2012/06/22#3308289)

Ovaj saraj simbolise moralnu i materijalnu dekadenciju onog vremena pa je u kombinacije s nedostatkom kompetencije sultana doprinio da na kraju nestane Osmanlijsko carstva.

Mustafa Kemal Atatürk je 1938. godine umro u prostorijama ovog saraja.

24.03.2014.

Kaçak - Antrenman

23.03.2014.

Istanbul - Dolmabahçe dzamija

Meni licno najdraza dzamija u Istanbulu. Velicanstvena ljepotica koja ipak nije pretrpana turistima.

22.03.2014.

Magazin - Istanbul

21.03.2014.

Topkapi saraj

Na ovom mjestu posjetilac osjeti duh povijesti. Gotovo 400 godina je Topkapi saraj bio sjediste Osmanlijskog carstva. U njegovim zgradama i prostorijama se nekada odlucivalo i o sudbini nase Bosne i Hercegovine.   

Turski stil, orijentalna ornamentika i to neko tipicno tursko ukrasavanje obicno ostavljaju na mene jeftin, slatkast ili kicast dojam. To sam ocekivao i tom saraju. Ali sam se prevario, jer su koristene blage boje, tonovi su uskladeni, motivi i ukrasi su vrlo skromni i ukusni.

Najmanje jedan cijeli dan je potreban dan da bi se obisla ova poznata znamenitost. U sklopu ovog kompleksa nalazi se i Istambulski arheoloski muzej. A u njemu mozete pronaci najstariju ljubavnu pjesmu na svijetu, koja je prije 4000 godina utisnuta u glinu. Pronadena je krajem 19. stoljeca na podrucju nekadasnje Mezopotamije.

Tekst najstarije jos sacuvane pjesme:

„Mladoženjo, drag mome srcu,
velika je tvoja ljepota, slatka poput meda,
ti lave, koji si drag mom srcu,
velika je tvoja ljepota, slatka kao med.

Osvojio si me, učinio da pred tobom treperim,
mladoženjo, koji ćeš me odvesti u svoju postelju. (2x)

Mladoženjo, dozvoli da te milujem,
moje dragocjeno milovanje je slađe od meda,
u tvojoj postelji, ispunjenoj medom,
pusti da uživam u tvojoj velikoj ljepoti,
lave, pusti da te milujem,
moje dragocjeno milovanje slađe je od meda.

Mladoženjo, od mene si dobio užitak,
ako kažeš mojoj majci, poslužit će ti delicije,
ako kažeš mom ocu, donijet će ti darove.

Tvoj duh, znam kako da ga razveselim,
mladoženjo, spavaj u našoj kući do zore,
tvoje srce, znam gdje da zadovoljim tvoje srce,
lave, spavaj u našoj kući sve do zore.

Ti, zato jer me voliš,
dopusti mi molitvu za tvojim milovanjem,
moj vrhovni bože, moj zaštitniče,
moj Su-Sinu, koji čuvaš Enlilovo srce,
dopusti moju molitvu za tvojim milovanjem.“

I na kraju jos nekoliko slika Topkapi saraja:

20.03.2014.

Istanbul - Aja Sofija

O njoj je sve napisano, sve receno...

16.03.2014.

Ay

15.03.2014.

Nova dzamija u Istanbulu (Yeni Camii)

Davut Ağa, segrt Mimar Sinana, zapoceo je gradnju Nove dzamije (Yeni Camii) 1589. godine, zatim je Dalgıç Ahmet Ağa nastavio izgradnju, da bi Mustafa Ağa tek 1661. godine dovrsio radove na gradevini. U Osmanlijskom carstvu ni jedna druga dzamija se ni priblizno toliko dugo gradila nije. Zbog dugotrajne izgradnje su graditelji primijenjivali raznolike stilove i nacini izgradnje. To je cini jedinstvenom i prepoznatiljivom. Dzamija je smjestena na ulazu u zaljev Zlatni rog, odmah preko puta Egipatske trznice (Mısır Çarşısı) u historijskoj cetvrti Eyüp. Nadomak dzamije je i ulaz u tunel koji sluzi kao pijesacki prijelaz ispod jedne vrlo prometne ulice. Zbog izgradnje te ulice srusen je u drugoj polovini 19. stoljeca vanjski zid dzamijskog kompleksa. Ja licno mislim da su taj tunel i trg ispred ove dzamije najpretrpanija mjesta u gradu...mozda cak i najpretrpanija u cijeloj Evropi. Mnogi turisiti posjete usput ovu dzamiju, a domaci prolaznici je koriste za obavljanje namaza. Zato je atmosfera u dzamiji prilicno nemirna.

13.03.2014.

Istanbul - Mala Aja Sofija dzamija - Küçük Aya Sofya Camii

Mala Aja Sofija dzamija sluzila je do 1504. godine kao vizantijska crkva svetih Srda i Vaha. Gradevinu podigao je izmedu 527. i 536. godine Justinijan I. Ime je dobila zbog velike slicnosti sa Ajom Sofijom. Strucnjaci cak predpostavljaju da ih je gradio isti graditelj...Antemije iz Trala, te da je prije gradnje Aje Sofije ovdje vjezbao i usavsavao svoje vjestine. Zbog velikih ostecenja ova gradevina je 2002. godine proglasena jednom od 100 najugrozenijih povijesnih gradevina na svijetu (World Monuments Fund). Nakon opseznih radova izbrisana je sa tog spiska.

11.03.2014.

Istanbul - Sulejmanija

Sulejmanova dzamija (Suleymaniye Camii) sagradena u 16. stoljecu i druga po velicini dzamija u Istanbulu. I ona je, kao i mnoge druge, gradena po uzoru na Aja Sofiju, sto pokazuje da je bio vrlo jak bizantski utjecaj na islamsku arhitekturu. A i u izgradnji je ucestvovalo oko 50 % radnika sto su bili armenaskog ili grckog porijekla. Arhitekta ovog kompleksa je cuveni Mimar Sinan, sigurno najveci turski arhitekt tog vremena. Iako je posjecuje manje turista nego Plavu dzamiju, sa svoje uzvisene pozicije na brdu ostavlja monumentalniji dojam.

U vrijeme kad je se gradila dzamija bilo je dovoljno bogomolja u tom dijelu grada. Nije bilo bas potrebe za jos jednom dzamijom a u islamu je skromnost vrlina kao sto je i raskosnost i pretjerano rasipanje novca pokudeno. Zato su  u tom kompleksu dzamijskih gradevina (turski: “Külliye“) sagradeni i mauzolej sultana Sulejmana Velicanstvenog i samog arhitekte Sinana, te mezarije, zgradu cuvara, astronomski observatorij, medrese, hamam, bunar, karavan-saraj, javna kuhinja, nekoliko cajdzinca itd. Danas se u Sulejmanovoj dzamiji cuva jedan dio vrlo vrijednog putopisa Evlije Celebije.  

10.03.2014.

Istanbul - U Stambolu, na Bosforu - januar 2014

07.03.2014.

Istanbul - Trg Taksim

Clanak 301 Kaznenog Zakona Republike Turske (Türk Ceza Kanunu, TCK) kaze ovako:

Za uvredu turske nacije, te drzave Republike Turske i njenih institucija i drzavnih organa (na turskom jeziku: Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama) propisana je kazna do dvije godine zatvora.  

Do 2005. godine za to isto kazneno djelo bila je kazna cak i tri godine zatvora. Ako si pocinio taj kriminal u inostranstvu a ne na teritoriji Republike Turske onda je steta za zemlju i naciju jos veca i boravak u zatvoru se dodatno produzio jos godinu dana.

Ta uvreda je u zakonu opisana samo tom rijecu „aşağılamak“ a mogla bi se prevesti s rijecima “klevetanje“, “ruzenje“, “sramocenje“ ili “vrijedanje“. Sto znaci da
bi ja trebao biti kaznjen zatvorom ako bi npr. ovdje na ovom blogu napisao:

- Republika Turska je drzava klovnova, u njenim institucijama rade turski  nacionalisti, a neki drzavni organi se bave cak i kriminalom. -

Pod pritiskom Evropske Unije 01.06.2005. godine ovaj zakon je zamijenio clanak 159 starijeg Kaznenog Zakona Republike Turske kojeg su 1936 prepisali iz talijanskog “Codice Rocco“. A njega su opet izumili pripadnici fasistih redova u Musolinijevom rezimu.
 
Mada su time ublazili danasnji zakon, trenutno se ipak nalaze 60 novinara u turskim zatvorima. Na osnovi tog zakona za samo pet godina otvoreno je 1481 sudskih procesa.

Sudsko vijece zakljucilo je 22.01.2006. kako nije dokazano da je dobitnik nobelove nagrade, Orhan Pamuk, prekrsio taj isti zakon. Kasnije je ipak morao sestorici tuzitelja platiti odstetu u visini od 6.000 Turskih Lira jer su se njogvom izjavom “Na ovom tlu je ubijeno 30.000 Kurda i milion Armenaca“
osjecali uvrijedenima. U istoj godini su i poznatu knjizvnicu Elif Şafak oslobodili te iste optuzbe.

Druge licnosti nisu imali toliko srece. Medu njima i armenski novinar Hrnat Dink, koji je 2007. godine ubijen. On je 08.10.2005. godine osuden na osnovu tog zakona. Pored njega su osudeni i Eren Keskin, Mahmut Alinak, Arat Dink (brat Hrnata Dinka) i Serkis Seropyan.

Ja vam vec rekoh da mi je Erdogan bas simpaticna licnost. Ali s druge strane razumim i one ljude koji portestuju na Trgu Taksim u Istanbulu. Evo nekoliko slika s tog trga:

03.03.2014.

Istanbul - Plava dzamija

Bio sam cesto u Turskoj, ali nikada ranije nisam imao priliku da posjetim grad Istanbul. U januaru mi se pruzila dobra prilika da odem i prihvatio sam tu ponudu odmah.

Imam ja mnoge turskih prijatelja, odrastao sam s njima. Druzimo i obilazimo se, skupa obavljamo namaze i ibadetimo. Stoga su mi dobro poznati njihovi obicaji i njihova kultura. Njihovi obicaji su vrlo slicni mojima. Malo me zbunjuje njihov pretjerani nacionalizam i njihova ljubav prema Atatürku. Ali trenutno svakako ne pricamo puno o politici. Znaju oni da je meni taj njihov Erdogan vrlo draga licnost. A za ostalo, kao npr. njegov odnos prema ljudskim pravima, genocidu nad Armencima i slicnim temama oni me i ne pitaju, jer znaju da im se ne bi svidio moj odgovor.

Sultanahmet mejdan je mjesto gdje se nalaze mnoge znamenitosti. A glavna atrakcija je Aja Sofija, ona je danas muzej, a u proslosti je gotovo 1000 godina sluzila kao najveca crkva na svijetu. Pored toga se tu nalazi i turska drzavana dzamija Ahmedija. Ahmedija je poznata i kao Plava dzamija. Ona je tako nazvana po plavoj keramici koja ukrasava njene vanjske zidove, a sluzbeno se zove Dzamija Sultana Ahmeta. U dzamiji ima mjesta za 4000 vjernika. Izgradena je sa 6 munara. Samo Poslanikova dzamija u Medini i Meszid al Haram u Meki imaju jos vise munara.

Necu vas zamarati suhoparnim podacima o ovoj dzamiji. Jer ako vas one bas zanimaju, naci cete ih lahko na internetu. Zelim vam samo kratko jednu anegdotu ispricati koja objasnjava broj munara: Kad je graditelj Mehmet Aĝa cuo da njegov gospodar zeli da on za njega sagradi cetiri zlatna tornja (na turskom: altin) on je zbog zabrinutosti oko budzeta razumio namjerno sest (na turskom: alti).

Pozor: Jasan stav!
<< 03/2014 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

AFRIKA

AZIJA
Bliski Istok
- Jaffa
- Haifa
- Tel Aviv
- Jeruzalem 1
- Jeruzalem 2
- Bliski Istok
Gruzija
- Gruzija
Hong Kong
- Hong Kong
- Kowloon
Filipini
- Angeles/Dau
- Manila 1
- Manila 2
- Taal
Kina
- Peking
- Sangaj 1
- Sangaj 2
Sjeverna Koreja
- D.M.Z.
Juzna Koreja
- Seul
Mongolija
- Mongolija
Turska
- Antalya
- Dimcay-Alanya
- Istanbul
- Side

EVROPA
Bosna i Hercegovina
- Arapuša
- Banja Luka
- Banovici
- Bihac
- Bijeljina
- Bileća
- Blagaj
- Boračko jezero
- Brcko
- Bosanski Brod
- Bosanska Krupa 2005
- Bosanska Krupa 2017
- Bosanski Novi
- Bosanska Otoka
- Bosanski Petrovac
- Bosanski Samac
- Bosanska Kostajnica
- Bratunac
- Busovača
- Bužim
- Cazin
- Doboj
- Doboj2011
- Drvar
- Foča
- Gacko
- Gorazde
- Gračanica
- Gradacac
- Hutovo Blato
- Ilidza
- Ilijaš
- Jajce
- Jezero Modrac
- Jelah
- Kakanj
- Kalesija
- Ključ
- Kozarac
- Kraljeva Sutjeska
- Kravice
- Ljubija
- Martin Brod
- Modriča
- Mostar
- Mrkonjic Grad
- Jablanica
- Maglaj
- Medugorje
- Neum
- Odzak
- Osinja
- Prijedor
- Prnjavor
- Počitelj
- Potočari
- Rijeka Drina
- Rijeka Japra
- Rijeka Krivaja
- Rijeka Tara
- Rijeka Una
- Ostrozac2005
- Ostrozac2010
- Sanski Most2001-05-08-09
- Sarajevo 2002
- Sarajevo 2010
- Sarajevo 2012
- Srebrenica
- Srebrenik
- Tešanj
- Tjentište
- Travnik
- Trebinje
- Trnovo
- Tuzla 2006
- Tuzla
- Visegrad
- Visoko
- Vranduk
- Velika Kladusa
- Zelengora
- Zenica
- Zepce
- Živinice
- Zvornik
Albanija
- Tirana
- Lezhe
Andora
- Canillo
- La Vella
Austrija
- Bec
- Brixlegg
- Innsbruck
- Kufstein
- Kramsach
- Leogang
- Pertisau
- Rattenberg
- Reith i. A.
- Salzburg
- Strass im Zillertal
- Zillertal
Belgija
- Bruxelles
Bugarska
- Ruse
Ceska
- Prag
Danska
- Nykøbing
Francuska
- Aix en Provence
- Carcassonne
- Castelnaudary
- Foix
- Lestelle-Betharram
- Lourdes1
- Lourdes2
- Marselj
- Pariz
- Pariz2012 01
- Pariz2012 02
- Lille
- Lourdes 3
- Saint-Girons
- Saint Pe de bigorre
- Toulouse
- Versailles
Grčka
- Kreta
Hrvatska
- Dubrovnik
- Nin
- Plitvicka jezera
- Rab
- Rijeka
- Vir
- Zadar
- Zagreb 2009
- Zagreb 2010
Irska
- Dublin
Ujedinjeno Kraljevstvo
- Belfast i Sjeverna Irska
Italija
- Alghero (Sardinija)
- Bergamo 2009
- Bergamo 2010
- Bergamo 2012
- Firenca
- Lido
- Palermo
- Bibione
- Bologna
- Ancona/Sirolo/Nomana
- Lucca
- Lutago
- Modena
- Montecatini Val di Cecina
- Montegemoli
- Monteriggioni
- Napulj
- Pisa
- San Gimignano
- Siena
- TOSKANA
- Trst
- Vada
- Venecija 2008
- Venecija 1999
- Venecija 2010
- Volterra
- Trapani (Sicilija)
- San Michele
- Firenca
- Rim
- Viareggio
Latvija
- Riga
Madarska
- Budimpesta
- Szombathely
Nizozemska
- Amsterdam2015
- Arnhem 2009
- Arnhem 2010
- Den Haag
- Eindhoven
- Enschede
- Huizen
- Venlo 2006
- Venlo 2010
Njemacka
- Ahaus
- Bad Driburg
- Berchtesgaden
- Berlin 2006
- Berlin 2017
- Bremerhaven
- Dingden-Hamminkeln
- Geldern
- Halle a.d.S.
- Halle (Westf.)
- Hamburg
- Langeoog
- Frankfurt
- Hettstedt
- Kevelaer
- Köln
- Lutherstadt Eisleben
- München
- Münster
- Norderney
- Norddeich
- Oberstdorf
- Ostrvo Poel
- Potsdam
- Rostock
- Schwerin 1
- Schwerin 2
- Seeburg
- Soest
- Straelen
- Stuttgart
- Wendlingen
Norveska
- Oslo
- Vestfold-Akershus
Poljska
- Gdansk
- Varšava
- Wroclaw
Portugal
- Porto
- Vila Nova de Gaia
Rumunija
- Bukurest
- Giurgiu
Rusija
- Moskva
Slovacka
- Bratislava
- Žilina
Slovenija
- Lipica
- Ilirska Bistrica
Spanija
- Ampuriabrava
- Barcelona
- Castello d'Epuries
- Córdoba
- Écija
- Figueres
- Girona
- Granada1
- Granada2
- Lancarote
- Mallorca
- Sevilla
- Santander 2008
- Santander 2009
Svedska
- Göteborg
- Smaland
Svicarska
- Zürich
Vatikan
- Vatikan
Razna putovanja
- Razna putovanja

AMERIKA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
959116

Powered by Blogger.ba