Pozor: Jasan stav! 2013/04

Pozor: Jasan stav!

Sve slike koje na ovom blogu prikazem samo su moje. Moja autorska prava me ne zanimaju. Slike i sve druge informacije koje pronadete ovdje mozete koristiti kako god pozelite.

30.04.2013.

Tvrdjava - Travnik - BiH - oktobar 2012

Arthur Evans o Travniku ovako kaže: "Na ovaj grad se pruža, sa posljednjeg brežuljka preko kojeg vodi put, prekrasan pogled, te je, po mom mišljenju, najljepši grad u cijeloj Bosni, čak ljepši i od Sarajeva."

Ukoliko se želite podjsetiti:
http://jasanstav.blogger.ba/arhiva/2012/11/20/3425806

29.04.2013.

Šarena džamija - Travnik - BiH

Uz brojne historijske znamenitosti i prirodne ljepote Travnik je poznat i po svojim starim i lijepim džamijama.

Sulejmanija džamija u Travniku, koja je dvoetažni objekat sa bezistanom u prizemlju i džamijom na spratu, poznata je i kao "Šarena džamija" po slikanim dekoracijama na fasadama.

Godine 1757. vezir Ćamil Ahmed-aga podiže Sulejmaniju džamiju, koju su stanovnici mahale prozvali Ćamilija. Ćamilija je izgorila u požaru 1815. godine, a na njenom mjestu je novu džamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak.

Nazvana je Šarena džamija zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. Nalazi se u Travniku, u današnjoj Donjoj Čaršiji. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Munara se nalazi na lijevoj umjesto na desnoj strani džamije kako je, inače, pravilo. Takav potez, može se opravdati vlažnim i nestabilnim tlom za gradnju na zapadnoj, odnosno desnoj strani. Predpostavlja se da je munara starija od džamije i da potiče od prethodne Ćamilije. Sulejmaniju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni požar 1903. godine. Zgrada je pretrpjela i nekoliko oštećenja u Drugom svjetskom ratu, ali je vjerovatno najbolnije to da je poslije Drugog svjetskog rata zbog neodržavanja oronula, da bi tek osamdesetih godina prošlog vijeka izvršena temeljita restauracija, koja joj je povratila nekadašnji izgled sa nezaobilaznim biljnim ornamentima. Šarena džamija privlači poglede turista, ali i Travničana, jer je riječ o objektu neprocjenjive kulturno-historijske vrijednosti i neopisive ljepote.

26.04.2013.

“Dobra djela odstranjuju zla...“ - Medresa - Travnik

Elči Ibrahim-pašina medresa je osnovana 1705. godine, u periodu kada je Bosna i Hercegovina bila pod upravom Osmanskog cartsva. Njen osnivač je Elči hadži Ibrahim-paša, rodom iz Argiboza sa istoimenog otoka na istočnoj strani Grčke. On je jedan od vezira koji su stolovali u Travniku, tadašnjoj bosanskoj prijestonici. U Travniku su nekada postojale tri medrese, a Elči Ibrahim-pašina medresa je najstarija od njih i jedina koja je do danas preživjela. Ibrahim-paša je bio turskog porijekla, vrlo dobar diplomata po čemu je dobio nadimak elči – mirotvorac.

Zgrada medrese srušena je 1892. godine prilikom izgradnje pruge kroz Travnik, ali je austrougarska vlast u to doba kao nadoknadu za rušenje te zgrade sagradila današnju zgradu medrese u periodu 1892.-1895. godine, koja je veća od nekadašnje. Nastava se od tada odvijala u sadašnjoj zgradi medrese sve do 1941. godine.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, po uspostavi komunističke vlasti, medresi je zabranjen daljnji rad, što je bio slučaj i sa mnogim drugim medresama u Bosni i Hercegovini. Njih je u Bosni i Hercegovini pred Drugi svjetski rat bilo 33, nakon čega je samo jednoj, Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, bio dozvoljen rad. Još od odlaska Turaka sa ovih prostora, uspostavom austrougarske vlasti 1878. godine, te uspostavom Kraljevine Jugoslavije, a pogotovu uspostavom komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata, sistematski se radilo na uništavanju muslimanskog bića, između ostalog i zatvaranjem medresa, kako muslimani ne bi mogli sticati vjersko obrazovanje. Tada su u Bosni i Hercegovini zatvorene 32 medrese, koje su bile centri okupljanja i opismenjavanja muslimanske omladine.

Konkretan rad na ponovnom otvaranju ove medrese datira još od 1990. godine, ali se do realizacije te ideje moralo čekati do 1994. godine. U tom periodu su vršene pripreme za ponovno otvaranje. Nastava je počela, a samim tim i ova Medresa sa radom nakon 53 godine prekida u radu, 8. oktobra 1994. godine. Od školske 2004./2005. godine prvi put u historiji Elči Ibrahim-pašine medrese pokrenuta su ženska odjeljenja. Primljeno je jedno odjeljenje i planirano je da se svake godine upiše po jedno muško i jedno žensko odjeljenje.

25.04.2013.

Plave vode - Travnik - BiH - oktobar 2012

Travnik je nedavno ostao bez jednog od svojih simbola, vrba na Plavoj vodi. Zasađena su nova stabla vrba na mjestima gdje su bile stara. Ali će proći još mnogo godina prije nego se Plava voda ponovo nađe u hladu velikih vrba.

24.04.2013.

Travnik - BiH - oktobar 2012

"Nikad niko u Travni'ku nije ni pomislio da je to varoš stvorena za običan život i svagdašnje događaje. Nikad, ni poslednji balija ispod Vilenice. To osnovno osjećanje da su oni odnekud drukčiji nego ostali svijet, stvoreni i pozvani za nešto bolje i više, ulazilo je u svako ljudsko stvorenje, sa hladnim vjetrom sa Vlašića, sa reskom vodom iz Šumeća, sa »slatkim« žitom prisojnih njiva oko Travnika, i nije ih nikad napuštalo, ni u snu ni u bijedi ni na samrtnom času."

23.04.2013.

Samospoznaja

Ko misli da je bez mana neka baci nepristran pogled u ponor svoje ljudske duse. Nismo nekad ni svjesni da samospoznaju zamijenjivamo samokontrolom. Zato zapamti i zapisi:

Ni tvoj svetokrug ne sija dovoljno jako da bi mogao njime zasvijetliti tamnu stranu tvoje duse!

22.04.2013.

Rek’o pa porek`o

Ni sam ne znam zasto me ta nesposobnost domacih poduzetnika svaki put nanovo iznenadi. Kad cu vise shvatiti da smo mi Bosanci i Hercegovci naivna i totalno nesposobna skupina privrednih amatera?

Nema to veze s drugim entitetom koji nas zlonamjerno „koci“. Niti ima neke veze sa vladom i opcim politickim stanjem. A najmanje ima veze sa Zapadom koji navodno ne zeli da budemo dio njihvih ekonomskih krugova. Potrazimo razlog za nasu stagnaciji u nas a ne u drugima. Jer odlika svakog poduzetnika nije odijelo, torba za spise ili mobitel. Nego bi to prvenstveno trebalo biti zrelo i odgovorno ponasanje.

Biznis je svijet povecanog pulsa. Moramo dignuti straznjicu iz fotelje ako zelimo poslovne uspjehe. Zato se konacno pokreni! Zavuci rukave, pljuni u sake i shvati vec jednom da je kupac car…jer te on hrani. Prilikom trgovanja najvaznija je premisa da on bude zadovoljan tvojim djelovanjem.

Svako trziste ima svoja pravila i ono sudionicima diktira najvaznije parametre. Prihvati pravila poslovanja i sudjeluj ili se kloni…i ustupi mjesto nekome sposobnijem od sebe.
Privreda je u biti prosta stvar. Ne treba ti fakultet da bi profitabilno poslovao…samo ustrajnost, sposobnost i dobra volja.

Globalizirano trziste zahtijeva od nas da pratimo i sve konkurente van nasih drzavnih granica jer je u ovom vremenu interneta trziste postalo vrlo pregledno. Ugovori te vezu. Medu ozbiljnim poslovnim partnerima je jednom data rijec kao potpisan ugovor (to uostalom stoji i u zakonu!). U poslovnom svijetu se mora odrzati ta rijec!! Termini se moraju postovati! Kupac se mora uvazavati! Radnici na vrijeme placati! Porez uredno izmiriti! Dobitak reinvesitirati!
   
Sva ta pravila obicno kod nas ne vrijede. I kako onda mozemo ocekivati da budemo uspjesni ili da nam jednog dana bude bolje? 

Ja u svom zivotu nisam jos nikad niti jedan fening zaradio na domacem trzistu. Ne bi zapravo ni znao kako bi to izveo. Jednostavno se ne mogu, niti se vise zelim, uklopiti u taj nas sistem nerada, nesposobnosti i neodgovornosti.

18.04.2013.

Ruse - Bugarska - mart 2013Ruse je peti grad po velicini u Bugarskoj sa preko 170 000 stanovnika. Po popisu iz 1985. u gradu je zivjelo preko 185.000 stanovnika. U gradu Ruse na univerzitetu „Angel Kančev" studira 12.000 studenata.

U ovom gradu je jedini most preko Dunava izmedu Bugarske i Rumunije (Most prijateljstva Giurgiu-Ruse ). Posto sam doputovao iz Rumunije, to je bio i glavni razlog zbog kojeg sam u martu ove godine, na dan odrzavanja izbora, posjetio bas taj grad.

Ruse je najznacajnija Bugarska Dunavska luka. Udaljen je 300 km od Sofije. Grad je poznat po svojoj neobaroknoj i neorokoko arhitekturi iz 19. stoljeca, koja privlaci brojne turiste. Ruse je prvi stekao izraziti evropski izgled, koji je oznacavao njegov privredni uspon. Ovdje su 1865. godine stampane prve novine na bugarskom jeziku. Prva moderna poljoprivredna farma u Turskom Carstvu sagradena je bas ovdje. Grad danas ima razvijen kulturni zivot, ukljucujuci filharmoniju, drzavnu operu (osnovanu 1949.), znacajno dramsko pozoriste „Sava Ognjanov", drzavno lutkarsko pozoriste i brojne muzeje i galerije.

Trg Sloboda je glavni trg. Sud, Pozoriste, Opera, hotel Dunav i gradska basta se nalaze oko trga. Na trgu dominira velicanstven spomenik slobodi od granita i bronze iz 1906. godine. Poznati kipar Arnoldo Zoći je izradio statuetu slobode i reljefnu piramidu visoku 8 metara, na postolju.
 
Tu je nekad zivjela i znacajna jevrejska zajednica. Sinagoga je podignuta 1797. Izgorjela je u pozaru 1810., umjesto nje podignute su dvije nove (1826. i 1852.). Ova slika na pocetku dokazuje da su nekada i muslimani bili vazan faktor u ovom gradu. No, poznavajuci nas mentalitet, ja cu se suzdrati komentara i detaljnog opisa.

2009. godine je potpisan ugovor o prijateljstvu izmedu grada Ruse i Bijeljine.

Jos par slika sa tog putovanja:16.04.2013.

Justin i Anne

Tokom posjete Amsterdamu je pjevac Justin Bieber posjetio kucu Anne Frank i u knjigu gostiju je upisao: "Inspirisan sam dolaskom ovdje. Anne je bila nevjerovatna djevojcica. Nadam se da bi postala belieber". Neke prividne cuvare etike i propovjednike morala je taj upis sokirao i bili su kao ljuti zbog toga.

Ali sta ti ljudi zapravo ocekivaju od osobe sto zivi u nestvarnom svijetu showbiza i laznog glamura? Kao da je on odgovoran za stanje drustva. Kao da je on odlucio da tamo ide. Njegov savjetnik za pitanja s javnoscu mu je ubacio najverovatnije taj termin izmedu svecanog otvaranja nekog velikog trznog centra i hiljadu prve dodjele priznanja za najboljeg pjevac ovog kosmosa. To me ne zabrinjava, nista drugo nisam ni ocekivao.

Puno vise me nervira izjava za javnost predsjednika kuce Anne Frank. On rece da je vrlo sretan zbog Bieberove posjete. Jer ce PR akcija tog slavnog pjevaca proizvesti vecu zainteresovanost medu mladim ljudima za pricu Anne Frank.
Nesto nije u redu s ovim drustvom. Zar mozemo ili smijemo tim nezrelim zvijezdama, ili njihovim savjetnicima, prepustiti prosvjecivanje nase djece?

Samo zastupno navodim tu pricu i tog Biebera. Ne smeta mi on licno, ali mi smeta to kultno obozavanje nekih popularnih “licnosti“. Kako moze neka pjesma postati mega hit samo zato jer je C. Ronaldo nakon postignutog gola plesao kao neki pjevac? Ili kako moze
preko noci samo zbog Beckhama pola generacije se protvoriti u metroseksualce?

I onda se pitam: kuda ide ovo drustvo?

15.04.2013.

mart 2013

  ^

11.04.2013.

Italia sto arrivando !

10.04.2013.

Jajce - BiH - oktobar 2012

09.04.2013.

Trcanje

Prije nisam kuzio zasto se neki ljudi bave sportovima u kojima nema lopte. To su oni sportovi u kojima se ne mogu osvojiti poeni niti sabirati golovi. Smisao tih sportova mi tada nije bio potpuno jasan.

Ali iz nekih osobnih razloga sam prije nekoliko mjeseci ipak poceo da trcim. Primijetio sam brzo, da je ponekada od velike prednosti biti sam. Ali taj sport ipak nikad nisam zavolio. Stavim one slusalice u usi, pustim nesto od Foo Fightersa, R. Repulica, Freiwilda ili nesto jos malo zesce i trcim krugove u stadionu.

Trebalo mi je dugo dok sam shvatio da su za mene etape od 5.000 metara idelane. Dodatno trcim jednom u sedmici i etapu od 10.000 metara ali to cinim vise kao dva put po 5.000 metara.

Nije bas tako ni jednostavno ispravno trcati. Pravilno disati je jako vazno jer uz pravilno udisanje i izdisanje zraka imam dobar ritam disanja za vrijeme trcanja. Misici tako dobivaju dovoljno kisika i time im se povecava izdrzljivost. To sam sve trebao prvo nauciti.
Pronasao sam za mene idealni korak i sad imam dobar osjecaj za brzinu. U prosjeku mi po kilometru treba malo manje od 6 minuta. Ja smatram to licnim uspjehom. Nekim Kenijanacima ne treba ni 13 minuta za 5.000 metara. Ali se ja ne ravnam po njima.


07.04.2013.

Antivampirizam

Zeljko Komsic u intervuu koji je Dnevni list objavio u subotnjem izdanju govori o svojoj novoj stranci. Pored ostalog on kaze da njegova stranka nece biti komunisticka fronta nego stranka demokratske ljevice i centra. On istice da ljudi u BiH treba da se okupe na ideji antifasizma.

Stvarno? Na ideji antifasizma, jel?

Ja sam u svom zivotu imao posla s mnogim ljudima. Ne mogu se sjetiti da je nekada neko u mom prisustvu rekao da se smatra fasistom. Isto kao sto nisam nikada upoznao vukodlaka ili vampira, tako nisam upoznao ni fasistu. Ja mislim da su fasisti davno izumrijeli.

On je dakle mogao istom logikom reci da nas zeli okupiti na ideji antivampirizma.  Na kraju se mi mozemo i kopljima boriti protiv vjetrenjaca. Ali kakve to veze ima s izazovima naseg vremena?

Meni je zanimljivo kako politicari gledaju na nas. Nenadmasena je naivnost koja tim tematskim tezistom dolazi do izrazaja.

05.04.2013.

Motorhead - Whorehouse Blues

04.04.2013.

Hrustovo Vrhpolje

03.04.2013.

Josip Broz Tito - Govor pitomcima i oficirima u Bileći, 1966.

Postoje još uvijek razni elementi, koji ne vole našu socijalističku zajednicu. Ti ostaci staroga nisu se preorjentisali i prevaspitali. Oni samo čekaju i kad god je neka prilika, ubacuju se i siju nevjericu (…) Još uvijek ima ljudi u pojedinim republikama koji misle da će ipak doći dan kada ćemo se mi odvojiti jedan od drugoga (…) Ali ti ljudi su toliko malobrojni da neće imati nikakvog značaja ako budemo budno pratili njihov rad i onemogućavali njihove pokušaje na licu mjesta.“

Vlast je slika naroda... isto kao što su mediji slika publike koja ih prati. Naši roditelji su imali vlast i medije koje su zaslužili. A imamo ih i mi.

02.04.2013.

Frank

Tanka je linija izmedu genijalnosti i ludila.

Slusao sam onog sociopata Franka... i sto sam ga duze pratio, sve sam vise sticao dojam da je tip ipak u pravu onim sto kaze.

I onda se uplasim samog sebe i pitam se da li sam uopste jos uracunljiv?

...jer... Frank nas pita:

Kad ste zadnji put duze vrijeme pricali s nekim a da taj nije pisao SMS ili da nije gledao na neki displej?

Zasto se zalagati za slobodu onih ljudi sto ne zele biti slobodni?

Mozemo li jos uzivati u necemu sto se ne moze snimiti ili sto ne postoji u internetu?

Cemu civilizacija ako se ne ponasamo civilzovano?

Pozor: Jasan stav!
<< 04/2013 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

AFRIKA

AZIJA
Bliski Istok
- Jaffa
- Haifa
- Tel Aviv
- Jeruzalem 1
- Jeruzalem 2
- Bliski Istok
Gruzija
- Gruzija
Hong Kong
- Hong Kong
- Kowloon
Filipini
- Angeles/Dau
- Manila 1
- Manila 2
- Taal
Kina
- Peking
- Sangaj 1
- Sangaj 2
Sjeverna Koreja
- D.M.Z.
Juzna Koreja
- Seul
Mongolija
- Mongolija
Turska
- Antalya
- Dimcay-Alanya
- Istanbul
- Side

EVROPA
Bosna i Hercegovina
- Arapuša
- Banja Luka
- Banovici
- Bihac
- Bijeljina
- Bileća
- Blagaj
- Boračko jezero
- Brcko
- Bosanski Brod
- Bosanska Krupa 2005
- Bosanska Krupa 2017
- Bosanski Novi
- Bosanska Otoka
- Bosanski Petrovac
- Bosanski Samac
- Bosanska Kostajnica
- Bratunac
- Busovača
- Bužim
- Cazin
- Doboj
- Doboj2011
- Drvar
- Foča
- Gacko
- Gorazde
- Gračanica
- Gradacac
- Hutovo Blato
- Ilidza
- Ilijaš
- Jajce
- Jezero Modrac
- Jelah
- Kakanj
- Kalesija
- Ključ
- Kozarac
- Kraljeva Sutjeska
- Kravice
- Ljubija
- Martin Brod
- Modriča
- Mostar
- Mrkonjic Grad
- Jablanica
- Maglaj
- Medugorje
- Neum
- Odzak
- Osinja
- Prijedor
- Prnjavor
- Počitelj
- Potočari
- Rijeka Drina
- Rijeka Japra
- Rijeka Krivaja
- Rijeka Tara
- Rijeka Una
- Ostrozac2005
- Ostrozac2010
- Sanski Most2001-05-08-09
- Sarajevo 2002
- Sarajevo 2010
- Sarajevo 2012
- Srebrenica
- Srebrenik
- Tešanj
- Tjentište
- Travnik
- Trebinje
- Trnovo
- Tuzla 2006
- Tuzla
- Visegrad
- Visoko
- Vranduk
- Velika Kladusa
- Zelengora
- Zenica
- Zepce
- Živinice
- Zvornik
Albanija
- Tirana
- Lezhe
Andora
- Canillo
- La Vella
Austrija
- Bec
- Brixlegg
- Innsbruck
- Kufstein
- Kramsach
- Leogang
- Pertisau
- Rattenberg
- Reith i. A.
- Salzburg
- Strass im Zillertal
- Zillertal
Belgija
- Bruxelles
Bugarska
- Ruse
Ceska
- Prag
Danska
- Nykøbing
Francuska
- Aix en Provence
- Carcassonne
- Castelnaudary
- Foix
- Lestelle-Betharram
- Lourdes1
- Lourdes2
- Marselj
- Pariz
- Pariz2012 01
- Pariz2012 02
- Lille
- Lourdes 3
- Saint-Girons
- Saint Pe de bigorre
- Toulouse
- Versailles
Grčka
- Kreta
Hrvatska
- Dubrovnik
- Nin
- Plitvicka jezera
- Rab
- Rijeka
- Vir
- Zadar
- Zagreb 2009
- Zagreb 2010
Irska
- Dublin
Ujedinjeno Kraljevstvo
- Belfast i Sjeverna Irska
Italija
- Alghero (Sardinija)
- Bergamo 2009
- Bergamo 2010
- Bergamo 2012
- Firenca
- Lido
- Palermo
- Bibione
- Bologna
- Ancona/Sirolo/Nomana
- Lucca
- Lutago
- Modena
- Montecatini Val di Cecina
- Montegemoli
- Monteriggioni
- Napulj
- Pisa
- San Gimignano
- Siena
- TOSKANA
- Trst
- Vada
- Venecija 2008
- Venecija 1999
- Venecija 2010
- Volterra
- Trapani (Sicilija)
- San Michele
- Firenca
- Rim
- Viareggio
Latvija
- Riga
Madarska
- Budimpesta
- Szombathely
Nizozemska
- Amsterdam2015
- Arnhem 2009
- Arnhem 2010
- Den Haag
- Eindhoven
- Enschede
- Huizen
- Venlo 2006
- Venlo 2010
Njemacka
- Ahaus
- Bad Driburg
- Berchtesgaden
- Berlin 2006
- Berlin 2017
- Bremerhaven
- Dingden-Hamminkeln
- Geldern
- Halle a.d.S.
- Halle (Westf.)
- Hamburg
- Langeoog
- Frankfurt
- Hettstedt
- Kevelaer
- Köln
- Lutherstadt Eisleben
- München
- Münster
- Norderney
- Norddeich
- Oberstdorf
- Ostrvo Poel
- Potsdam
- Rostock
- Schwerin 1
- Schwerin 2
- Seeburg
- Soest
- Straelen
- Stuttgart
- Wendlingen
Norveska
- Oslo
- Vestfold-Akershus
Poljska
- Gdansk
- Varšava
- Wroclaw
Portugal
- Porto
- Vila Nova de Gaia
Rumunija
- Bukurest
- Giurgiu
Rusija
- Moskva
Slovacka
- Bratislava
- Žilina
Slovenija
- Lipica
- Ilirska Bistrica
Spanija
- Ampuriabrava
- Barcelona
- Castello d'Epuries
- Córdoba
- Écija
- Figueres
- Girona
- Granada1
- Granada2
- Lancarote
- Mallorca
- Sevilla
- Santander 2008
- Santander 2009
Svedska
- Göteborg
- Smaland
Svicarska
- Zürich
Vatikan
- Vatikan
Razna putovanja
- Razna putovanja

AMERIKA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
957031

Powered by Blogger.ba