Pozor: Jasan stav! 2012/12

Pozor: Jasan stav!

Sve slike koje na ovom blogu prikazem samo su moje. Moja autorska prava me ne zanimaju. Slike i sve druge informacije koje pronadete ovdje mozete koristiti kako god pozelite.

14.12.2012.

Osveta nije pravda

Kad bi me neko pitao koga iz ovog mog vremena smatram navjecom osobom, ja bih rekao Mustafu ef. Cerica. Uticao je jako na mene, drag mi je kao osoba i mislim da je mudro obavljao svoju duznost. Ne kazem da sam svaki put suglasan s onim sto cini ili kaze. Ali ko je od vas bez grijeha, neka bazi prvi kamen. (Iv 8,7)

 

Jednom on rece vezano za genocid u Srebrenici:

..."Da osveta bude pravda; da majcina suza bude molitva; da se vise nikad i nikome ne ponovi Srebrenica!"

Ali na ovom svijetu nema pravde. U nas u BiH vec dugo se ne sprovodi ni zakon, a kamoli da ima neka pravda. Zato moja osveta jednostavno onako pausalno ne moze biti ta neka pravda. Ali kod mene, kad kod kuce iza sebe zatvorim ulazna vrata, eh tamo i tad ima te pravde. Zato je moja licna osveta moja briga da sacuvam ono sto su drugi zeljeli unistiti. To zelim prenjeti i na svoju djecu. Tako da ja njih vise ne savjetujem, kao sto su meni moji roditelji pricali, da su svi ljudi jednaki. (ako je neko od vas jednak meni ili ako to zeli biti neka se slobodno javi!). Ili da nema razlike izmedu ljudi, naroda, vjera ili kultura. Razlicitosti ima, uvijek je bilo i bice ako Bog da do sudnjeg dana. Ali ta razlika bas obogacuje moj zivot, cini ga zanimljivijim. Jer ja u heterogenom drustvu sam sebe lakse pronalazim.

Na moj narod je izvsreno desetak sistematskih unistavanja i jedan genocid. Volio bih da se to, kao sto bas Ceric rece, nikad vise nikome ne ponovi. Ali ako se ipak bas nama ponovi, ja cu biti spreman i imati cu odgovore na te izazove. Ja i moja djeca vise necemo nespremni docekati neku nevolju. Bicemo spremni, jer cemo biti naoruzani dinom, imanom i zeljom za sveopcim mirom.

13.12.2012.

Domovina se voli cak i ako ona tebe ne voli

Mohamad ben az Ziba al Adgami je 36 godina star i zivi u emiratu Katar, dakle u jednoj od najbogatijih drzava ovog kosmosa. Mohamad voli svoju domovinu ali mu nije drago sto je ona apsolutisticka monarhija pod vlascu porodice Al-Thani.

U slobodno vrijeme je on pjesnik pa je napisao u januaru 2011 pjesmicu, pozivajuci se na clanank 47 ustavnog katarskog prava, koji mu navodno garantuje slobudu govora. Pjesmu je napisao na internetu. To nikoga nije smetalo. Ali su kasnije i razne novine u arapskom svijetu ponovo objavile tu istu pjesmu. U novinama je zauzela tacno 22 reda.  

U toj pjesmi se on osvrce na promijene u islamskom svijetu. Medu ostalom u pjesmi kaze: "Kad vec uvozite skupu odjecu sa zapada, zasto ne bi sa zapada uveli zakon i slobodu?" Tu poruku izravno je uputio drugoj emirovoj zeni, koja se zove Sheika Mozah bint Naser al Misned. Emir posjeduje ukupno 3 zene i 27. djece.

No, taj clanak 47 de jure je samo mrtvo slovo na papiru jer je de facto u njegovoj domovini samo emirova zelja zakon koji je na snazi. Nasuprot Muhamadovoj slobodi misljenja stoji i clanak 130 krivicnog zakona emirata Katar, koji jasno kaze da svako ko zeli izmijeniti sistem vlasti se kaznjava smrtnom kaznom. Zato su prosle godine u novembru Muhamada pozvali na ispitavnje. Od tog dana on je u zatvoru. Vecinu zatvorskog vremena je proveo izoliran u samici. A njegova obitelj je tek nakon nekoliko mjeseci ga mogla posjetiti u zatvoru. Sudenje nije bilo javno. Tako da su se samo iz novina mogli saznati detalji o sudskom procesu. U novinama je pisalo da je 29.11.2012. izrecena kazna koja glasi: dozivotni zatvor. On je imao sedmicu dana vremena da se zali zbog sudske odluke.

Muhamad je jednom napisao "Svi smo mi Tunezija" . Bilo bi fino kad bi mi sad rekli "Svi smo mi Muhamad". Ali se to sigurno nece desiti. Nama je svejedno sto je taj covjek u zatvoru i sto se ljudska prava gaze nogama. Mi jednostavno ne znamo biti konstruktivni, mi samo znamo brojati mrtve, ponajprije u Gazi. To je sto mi umijemo i sto znamo.

I mahinalno sjetih se one izreke velikog Pejakovica: "Drzava je kad te neko drzi."

---------------------------------------------------------------------------------------------

Sheika Mozah bint Nasser al Missned:


...i njen muz Emir Hamid bin Khalifa Al-ThaniBas su sladak par !
12.12.2012.

Svicarska

Legenda kaze da su se 01.08.1291. godine, na livadi brda Rütli, sastali odlucni muzevi, da bi sklopili savez za obranu od neprijatelja. Da bi zapecatili taj „vjecni Savez“ potvrdili su to zakletvom, koja je poznata kao "Rütlischwur", Rütli-zakletva.

Prema usmenoj predaji obratio im se Werner Stauffacher rijecima koje u slobodnom prijevodu glase:

Braco, stojimo ovdje u ime Bozje i jedni drugima pruzamo ruke. Jedna volja, jedan cilj nas spaja: Hocemo biti slobodni. U najdubljoj nevolji obecajemo da cemo jedni drugima pomagati i u borbi protiv neprijatelja stajati skupa i da se necemo nikakvoj sili pokoriti.

Ali
jedna druga verzija te zakletve je puno poznatija . Friedrich von Schiller ju je napisao u drami Wilhelm Tell:

Zelimo biti pobratiti narod,
ni u jednoj nevolji ni opasnosti se dijeliti.
Zelimo biti kao sto su bili nasi ocevi,
radije umrijeti nego u ropstvu zivijeti.
Uzdati se u Uzvisenog,
i ne plasiti se covjecije snage.
---------------
original:
Wir wollen sein ein einzig Volk von Brüdern,
in keiner Not uns trennen und Gefahr.
Wir wollen frei sein, wie die Väter waren,
eher den Tod, als in der Knechtschaft leben.
Wir wollen trauen auf den höchsten Gott
und uns nicht fürchten vor der Macht der Menschen

11.12.2012.

Vezano za popis stanovnistva je ova zidovska poslovica moj savjet :

"Kada - ako ne sad, gdje - ako ne ovdje, tko - ako ne mi?"

10.12.2012.

BaSanah haBaah b'Jeruschalajim! – Ili izraelski patriotizam

U 135. godini su protjerani jevreji iz Izraela. Tek 1882 su se poceli u malo vecem broju vracati na teritoriju koju su uvijek smatrali njihovom jedinom domovinom. Dakle, priblizno 1750 godina nakon progona su se vratili. Oni su se sve te godine sto su proveli u izbjeglistvu pri kraju veceri sedera sto obiljezava pocetak pesaha pozdravljali s pozdravom „a sljedece godine u Jeruzalemu“.  Posto su znali da je Jeruzalem jedini centar njihove kulture, vjere i tradicije.

Oni su bili protjerani, maltretirani, diskriminarani, ubijani i samo u 40. godinama proslog stoljeca ubijena je jedna trecina njihove ukupne populacije! Meni ipak nije poznato da je izraelski narod ikada pokusao nasilno preuzeti vlast u nekoj drugoj drzavi ili da su ikada vodili ratove protiv nekih zemalja. Oni su cuvali svoj identitet i cekali su da se jednog dana vrate na "svoje".

Mozemo mi o njima misliti sta god hocemo, ali njihov nacin medusobnog pomaganja, njihova nacionalna svjest i njihovo mudro sprovodenje politickih interesa bi mogao nama posluziti kao dobar primjer.


07.12.2012.

Moj identitet

Ako zaista danas, 17 godina nakon Srebrenice, jos uvijek nisam shvatio da sam Bosnjak, da sam musliman i da sam drzavljanin BiH, pa onda stvarno nisam ni zasluzio da mi bude bolje.

Srebrenica se nije desila Bosancu, nije se desila Hercegovcu, nije se desila Jugoslovenu, nije se desila Turcinu …ona se desila Bosnjacima. Nevinim zrtvama kojima je bila jedina krivica sto su pripadali jednom narodu…mom narodu. Sasvim slucajno je neki drugi Bosnjak ubijen a ja sam ostao ziv, jer oni sto su streljani nisu mogli “ne biti Bosnjaci“. Zato smatram da bi sve one zrtve bile uzaludne da se ja danas ne izjasnim jasno kao Bosnjak.

Jednom, davno je to bilo, mogli smo se izjasniti po pitanju nacionalne pripadnosti. Nekima tad jos nije bilo jasno kome pripadaju. Posto oni to nisu znali odrediti, drugi su dosli i odlucili su to za njih, onako po imenu i prezimenu. Naredne godine ponovo imam mogucnost da se izjasnim i zato se pitam da li sam ista naucio iz povijesti? Imam pravo da budem sta god pozelim, imam mogucnost da biram. Tu mogucnost mi nije niko poklonio. Placeno je to krvlju. I sta bi ja to mogao drugo biti nego Bosnjak?

06.12.2012.

FreiWild - Juzni Tirol (neke radiostanice bojkotiraju ovu pjesmu)

Prijevod:

Nasa domovina je prekrasna,
vidi se to na nasim brdima.
Velicanstveno se uzdizu do neba
nasi preci su bili vrlo ponosni na njih
Livade se zelene, suma je vrlo gusta
veseli zbog ove zemlje sto je tvoja domovina.
Zato pustite bubnjeve i gitare da zazvuce
i da uvijek na novo ovu pjesmicu otpjevamo.

Juzni Tirol, dizemo tvoju zastavu,
jer si ti najljepsa zemlja na svijetu.
Juzni Tirol, mi smo tvoji ponosni sinovi
nasa domovino, mit te ne damo nikada.
Juzni Tirol, tvojoj braci oteta zemljo
kazite na sav glas, da bi svi to znali.
Juzni Tirol, jos uvijek nisi izgubljen
u paklu gorili tvoji dusmani.

Zbog ove zemlje se ratovalo
i reci cu, reci s radoscu, ja sam tvoj sin.
Plemeniti dvorci, velicanstvena brda i iskonski gradovi
sagradili su te nasi ocevi krvavim trudom.
Kratko receno, ne dopustam kritikovanje
ove svete zemlji - naseg zavicaja.
Zbog toga udahnite duboku u povicite:
Domovino, ne damo te nikome!

Juzni Tirol, dizemo tvoju zastavu,
jer si ti najljepsa zemlja na svijetu.
Juzni Tirol, mi smo tvoji ponosni sinovi
nasa domovino, mi te ne damo nikada.
Juzni Tirol, tvojoj braci oteta zemljo
kazite na sav glas, da bi svi to znali.
Juzni Tirol, jos uvijek nisi izgubljen
u paklu gorili tvoji dusmani

Od Brennera do Salurna, od Vinsgaua do Istocnog Tirola
prostire se ta zemlja, stvorena Bozijim rukama.
Na svijetu nista ljepse od nje, trajnija do vjecnosti,
jeste li spremni?

Juzni Tirol, dizemo tvoju zastavu,
jer si ti najljepsa zemlja na svijetu
Juzni Tirol, mi smo tvoji ponosni sinovi
nasa domovino, mit te ne damo nikada
Juzni Tirol, tvojoj braci oteta zemljo
kazite na sav glas, da bi svi to znali.
Juzni Tirol, jos uvijek nisi izgubljen
u paklu gorili tvoji dusmani

Juzni Tirol, ti si moj zavicaj,
ocigigledno si jezgra naseg svijeta.
Ti zamljo hiljadu brda
rodno mjesto mnogih junaka.
Sve cemo dati za tebe
Juzni Tirol, ti si moj zivot.
-------------------------------------------------------------------------
Original:
Ja unser Heimatland, es ist so wunderschön,
das kann man ja an unsren Bergen sehn,
sie ragen stolz zum Himmel hinauf,
schon unsre Ahnen waren mächtig stolz darauf.
Die Wiesen so grün, der Wald ganz dicht,
freu dich über dieses Land, das deine Heimat ist,
darum lasst Schlagzeug und die Gitarren erklingen
und uns immer wieder dieses Liedchen singen.

Ref.:
Südtirol, wir tragen deine Fahne,
denn du bist das schönste Land der Welt,
Südtirol, sind stolze Söhne von dir,
unser Heimatland, wir geben dich niemals her.
Südtirol, deinen Brüdern entrissen,
schreit es hinaus, dass es alle wissen,
Südtirol, du bist noch nicht verlorn,
in der Hölle sollen deine Feinde schmorn.

Heiß umkämpft war dieses Land ja immer schon,
und ich sags, ich sag mit Freude, ich bin dein Sohn.
Edle Schlösser, stolze Burgen und die urigen Städte
wurden durch die knochenharte Arbeit unsrer Väter erbaut.
Kurz gesagt, ich dulde keine Kritik
an diesem heiligen Land, das unsre Heimat ist,
drum holt tief Luft und schreit es hinaus,
Heimatland, wir geben dich niemals auf.

Ref.:
Südtirol, wir tragen deine Fahne,
denn du bist das schönste Land der Welt,
Südtirol, sind stolze Söhne von dir,
unser Heimatland, wir geben dich niemals her.
Südtirol, deinen Brüdern entrissen,
schreit es hinaus, dass es alle wissen,
Südtirol, du bist noch nicht verlorn,
in der Hölle sollen deine Feinde schmorn.

Vom Brenner bis Salurn, vom Vinschgau bis nach Osttirol
erstreckt sich dieses Land, gebaut durch Gottes Hand.
Nichts schöneres als dieses, in alle Ewigkeit,
gibt's hier auf dieser Erde, seid ihr bereit?

Ref.:
Südtirol, du bist mein Heimatland,
das Herzstück dieser Welt,
das liegt doch auf der Hand.
Das Land der tausend Berge,
Geburtsort vieler Helden,
wir werden alles geben,
Südtirol, du bist mein Leben

05.12.2012.

Patriotizam u Juznom Tirolu

Iz nekih historijskih razloga se prosjecan Austrijanac ili Njemac plasi pretjeranog patriotizma. Njegov odnos prema svojoj domovini je totalno drugaciji nego kod gradana drugih drzava. Ono sto se u drugim zemljama smatra obicnim domoljubljem, to tamo olako moze biti protumaceno kao ultrancionalisticki pokret.

Dok je kod nas npr. onaj obicaj da se u svatovskim kolonama auta dzindzure nacionalnim simbolima i zastavama sasvim normalna pojava, taj isti obicaj bi u Njemackoj ili Austriji najvjerovatnije prouzrokovao da komisluk pomisli da su svatovi neki konspirativani neonacisticki skup.

Ali taj njihov ambivalentan odnos prema njemackoj kulturi je u Juznom Tirolu sasvim drugaciji, jer je taj dio danas drzavnopravno odvojen od matice. To podrucje je oduvijek bilo dio njemacke kulturne bastine. Ali je mirovnim sporazumom u Saint-Germain-en-Laye 1919 godine ipak pripalo Italiji. Mada je Juzni Tirol u Italiji autonomna porkajina, ljudi se ipak boje asimilacije i isticu cesce nego u matici svoje porijeklo i ustrajno njeguju austrijsko njemacke a ne talijanske adete.

Nedavno se pojavio u zemljama njemackog govornog podrucja muzicki bend FreiWild. Bend je vrlo popularan, prodaje CD-ove u vrlo velikom broju, a koncerti su im u Njemackoj, Svicarskoji, Austriji, Lihtenstajnu unaprijed rasprodani. Clanovi benda su iz grada Brixena, trecem gradu po broju stanovnika u Juznom Tirolu. Kao i velika vecina ljudi iz te pokrajine, tako i oni izrazito vole njemacki jezik, tradiciju, kulturu, obicaje itd. To u svojim pjesmama cesto naglasavaju. Stavovi i moralne vrijednosti su im vrlo konzervativni i oni nedvojbeno koketiraju s nacionalistickim idejama modernih desnicara. Njihovo uvijerenje i njihov svetonadzor se moze samo naslutiti u nekim od njihovih tekstova. Kontroverzna rasprava o njima je izazvala s jedne strane bojkotiranje a s druge velicanje njihove muzike.Prijevod:

Ovo je zemlja kompletnih idota
koji misle, da je patriotizam jednak izdaji.
Mi nismo neonacisti niti anarhisti,
mi smo jednostavno kao Vi .. odavde.

Uvijek smo govorili,
da volimo ovu užasnu zemlju ovdje,
balzam za dušu,
mi ćemo vas tako provocirati,
glupi ste, glupi i naivni,
jer mislite, da je patriotizam jednak politici.

Pogledajte oko sebe,
raj na zemlji je ovdje između planina.
Svaki narodni pjevač
raspravlja uživo na televiziji,
pjeva o istoj temi,
protiv koje se ne buni.

04.12.2012.

Sta je domovina?

Zamolite 1000 osoba da vam objasne pojam "domovina" i siguran sam da necete niti jedan jednak odgovor cuti.
 
Mislim da osobe sto zive van svoje maticne kulturne sredine drugacije razmisljaju o svom jeziku, svojoj kulturi i tradiciji te o patriotizmu i osobnom idenditetu.
 
A kad bi mene neko pitao za to, ja bih rekao ovo:
 
Ima bezbroj mjesta na ovom svijetu gdje bi radije zivio nego u BiH. Mogao bih da nikada ne odem u svoju domovinu...jer mi to nije toliko ni vazno. Dovoljno mi je sto znam da ima negdje na ovom svijetu jedno mjesto gdje ljudi poput mene imaju svoje domove. Mogu se zadovoljiti onim toplim osjecajem u zelucu koji se pojavi u onom trenu kad pomislim da se mogu vratiti medu svoje ljude kad god to pozelim.
03.12.2012.

Gabriel Gracia Marquez:

Niko nece pamtiti tvoje skrivene misli zato moli Boga za snagu i mudrost da bi ih mogao izraziti.

Pozor: Jasan stav!
<< 12/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

AFRIKA

AZIJA
Bliski Istok
- Jaffa
- Haifa
- Tel Aviv
- Jeruzalem 1
- Jeruzalem 2
- Bliski Istok
Gruzija
- Gruzija
Hong Kong
- Hong Kong
- Kowloon
Filipini
- Angeles/Dau
- Manila 1
- Manila 2
- Taal
Kina
- Peking
- Sangaj 1
- Sangaj 2
Sjeverna Koreja
- D.M.Z.
Juzna Koreja
- Seul
Mongolija
- Mongolija
Turska
- Antalya
- Dimcay-Alanya
- Istanbul
- Side

EVROPA
Bosna i Hercegovina
- Arapuša
- Banja Luka
- Banovici
- Bihac
- Bijeljina
- Bileća
- Blagaj
- Boračko jezero
- Brcko
- Bosanski Brod
- Bosanska Krupa 2005
- Bosanska Krupa 2017
- Bosanski Novi
- Bosanska Otoka
- Bosanski Petrovac
- Bosanski Samac
- Bosanska Kostajnica
- Bratunac
- Busovača
- Bužim
- Cazin
- Doboj
- Doboj2011
- Drvar
- Foča
- Gacko
- Gorazde
- Gračanica
- Gradacac
- Hutovo Blato
- Ilidza
- Ilijaš
- Jajce
- Jezero Modrac
- Jelah
- Kakanj
- Kalesija
- Ključ
- Kozarac
- Kraljeva Sutjeska
- Kravice
- Ljubija
- Martin Brod
- Modriča
- Mostar
- Mrkonjic Grad
- Jablanica
- Maglaj
- Medugorje
- Neum
- Odzak
- Osinja
- Prijedor
- Prnjavor
- Počitelj
- Potočari
- Rijeka Drina
- Rijeka Japra
- Rijeka Krivaja
- Rijeka Tara
- Rijeka Una
- Ostrozac2005
- Ostrozac2010
- Sanski Most2001-05-08-09
- Sarajevo 2002
- Sarajevo 2010
- Sarajevo 2012
- Srebrenica
- Srebrenik
- Tešanj
- Tjentište
- Travnik
- Trebinje
- Trnovo
- Tuzla 2006
- Tuzla
- Visegrad
- Visoko
- Vranduk
- Velika Kladusa
- Zelengora
- Zenica
- Zepce
- Živinice
- Zvornik
Albanija
- Tirana
- Lezhe
Andora
- Canillo
- La Vella
Austrija
- Bec
- Brixlegg
- Innsbruck
- Kufstein
- Kramsach
- Leogang
- Pertisau
- Rattenberg
- Reith i. A.
- Salzburg
- Strass im Zillertal
- Zillertal
Belgija
- Bruxelles
Bugarska
- Ruse
Ceska
- Prag
Danska
- Nykøbing
Francuska
- Aix en Provence
- Carcassonne
- Castelnaudary
- Foix
- Lestelle-Betharram
- Lourdes1
- Lourdes2
- Marselj
- Pariz
- Pariz2012 01
- Pariz2012 02
- Lille
- Lourdes 3
- Saint-Girons
- Saint Pe de bigorre
- Toulouse
- Versailles
Grčka
- Kreta
Hrvatska
- Dubrovnik
- Nin
- Plitvicka jezera
- Rab
- Rijeka
- Vir
- Zadar
- Zagreb 2009
- Zagreb 2010
Irska
- Dublin
Ujedinjeno Kraljevstvo
- Belfast i Sjeverna Irska
Italija
- Alghero (Sardinija)
- Bergamo 2009
- Bergamo 2010
- Bergamo 2012
- Firenca
- Lido
- Palermo
- Bibione
- Bologna
- Ancona/Sirolo/Nomana
- Lucca
- Lutago
- Modena
- Montecatini Val di Cecina
- Montegemoli
- Monteriggioni
- Napulj
- Pisa
- San Gimignano
- Siena
- TOSKANA
- Trst
- Vada
- Venecija 2008
- Venecija 1999
- Venecija 2010
- Volterra
- Trapani (Sicilija)
- San Michele
- Firenca
- Rim
- Viareggio
Latvija
- Riga
Madarska
- Budimpesta
- Szombathely
Nizozemska
- Amsterdam2015
- Arnhem 2009
- Arnhem 2010
- Den Haag
- Eindhoven
- Enschede
- Huizen
- Venlo 2006
- Venlo 2010
Njemacka
- Ahaus
- Bad Driburg
- Berchtesgaden
- Berlin 2006
- Berlin 2017
- Bremerhaven
- Dingden-Hamminkeln
- Geldern
- Halle a.d.S.
- Halle (Westf.)
- Hamburg
- Langeoog
- Frankfurt
- Hettstedt
- Kevelaer
- Köln
- Lutherstadt Eisleben
- München
- Münster
- Norderney
- Norddeich
- Oberstdorf
- Ostrvo Poel
- Potsdam
- Rostock
- Schwerin 1
- Schwerin 2
- Seeburg
- Soest
- Straelen
- Stuttgart
- Wendlingen
Norveska
- Oslo
- Vestfold-Akershus
Poljska
- Gdansk
- Varšava
- Wroclaw
Portugal
- Porto
- Vila Nova de Gaia
Rumunija
- Bukurest
- Giurgiu
Rusija
- Moskva
Slovacka
- Bratislava
- Žilina
Slovenija
- Lipica
- Ilirska Bistrica
Spanija
- Ampuriabrava
- Barcelona
- Castello d'Epuries
- Córdoba
- Écija
- Figueres
- Girona
- Granada1
- Granada2
- Lancarote
- Mallorca
- Sevilla
- Santander 2008
- Santander 2009
Svedska
- Göteborg
- Smaland
Svicarska
- Zürich
Vatikan
- Vatikan
Razna putovanja
- Razna putovanja

AMERIKA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
969856

Powered by Blogger.ba