Pozor: Jasan stav! 2012/01

Pozor: Jasan stav!

Sve slike koje na ovom blogu prikazem samo su moje. Moja autorska prava me ne zanimaju. Slike i sve druge informacije koje pronadete ovdje mozete koristiti kako god pozelite.

31.01.2012.

"Zar nije u pitanju ljudska duša!?"

Kada je jednom prilikom pored Poslanika, a.s., prolazila neka dženaza on je ustao na noge. Kada mu je rečeno da je to dženaza (pogrebna povorka) nekog Jevreja, on je rekao: "Zar nije u pitanju ljudska duša!?" 

30.01.2012.

Muzika

Ponekad do mene dospiju opskurne poruke u kojima me neko na totalni bojkot odredenih proizvoda poziva. Neke kazu „nemoj kupovati strano ili uvozno“, neke druge opet zahtijevaju da  bojkotujem jevrejske proizvode. Napisao sam ovdje vec nekoliko puta da to s ekonomske strane nema logike jer jednostavno nije sprovodljivo. Ali necu danas o tome. Razmisljao sam malo o tome, koga bi ja to sve morao bojkotovati kad je samo rijec o muzici. Evo lista nekih pjevaca koji su porijeklom jevreji:

 

Bob Dylan, Elvis Presley, Paul Simon, Art Garfunkel, Michael Bolton, Paula Abdul, Neil Diamond, Carole King, Lenny Kravitz, Billy Joel, Courtney Love, Barry Manilow,  Bette Midler, Barbra Streisand, Lou Reed, Neil Sedaka, Pink, Benny Goodman, George Gershwin, Vladimir Horowitz, Yehudi Menuhin, Arthur Rubinstein, Leonard Bernstein

Ako takoder bas sve grupe u kojima i samo jedan jevrej ucestvuje zelim zaubilaziti, onda ne smijem slusati ni:

Beastie Boys, KISS, The Hooters, Jefferson Airplane, Linkin Park, The Pussycat Dolls, Dream Theater, The Ramones, The Shangri-La's

Spisak je naravno nepotpun. Navodim samo neke meni licno malo bolje poznate umjetnike. Ali ako budem izbjegavao i one koji imaju jevrejskog menedera, onda haman zapadne radiostanice vise ne mogu ni slusati.

Doduse, ova gnusna ideja nije posve nova. Mnogi su je koristili, pa su cak i drzavne vlasti se u srednjem vijeku ili u trecem rajhu tako neprijateljski prema jevrejima ponasali. Tesko je promijeniti sebe, a puno lakse je svu krivicu svaliti na druge. A jevreji su u svim epohama odlicno posluzili kao generalni krivac za sve negativno sto nam se dogadalo.  Mi ih  samo za nase vlastite nedostatke krivimo. 

Richard Wagner je vec 1850. svoj antisemitski pamflet „Jevrejstvo u muzici“ objavio. Posluzio se stereotipima da bi vrlo ostro kiritkovao Mendelssohn Bartholdya. Jacques Offenbacha, jednog od najvecih tadasnjih kompozitora, i takoder jevreskog porijekla, samo sporedno spominje. Wagner otvoreno o jevrejima kao grdnim i deformisanim ljudima pise, te da su jevreji bez smisla za stvarnu umjetnost.

27.01.2012.

Danas je 27. januar - Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

„Tragedija nastala kao posljedica Holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nezamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju.“

(Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan, 27. januar 2006)

Sovjetska crvena armija ušla je u Auschitz i u Birkenau 27. januara 1945.
i tada su zatvorenici oslobođeni.

26.01.2012.

Molitva

Ortodoksni jevreji za vrijeme jutarnje molitve kažu, “Neka je blagoslovljen Bog, Kralj svemira, što me nije učinio ženom.” S druge strane, žene svakog jutra zahvaljuju Bogu riječima, “što Si me stvorio po Svojoj volji.”

 

 

25.01.2012.

Mletački trgovac (William Shakespeare)

                                                                                 

"Da mi bude mamac za ribu: ne zasiti
li ništa drugo, zasitiće moju osvetu. On se
bacao blatom na moju čast, izbio mi iz ruku
pola miliona, smijao se mojim gubicima, istje-
rivao sprdnju sa mojim dobicima, rugao se
mom narodu, kvario mi trgovačke pogodbe,
tulio žar mojih prijatelja, raspaljivao moje ne-
prijatelje; a zašto? zato što sam Jevrej. Zar
Jevrej nema oči? Zar Jevrej nema ruke,
organe, udove, čula, naklonosti, strasti? Zar
se ne hrani istim jelima i ne ranjava ga isto
oružje? Zar nije podložan istim bolestima, i
zar ga ne iscjeljuju isti lijekovi? Zar mu nije zimi
hladno, a ljeti vrućina, kao i krišćaninu? Ako
nas ubodete, zar ne krvarimo? ako nas golicate,
zar se ne smijemo? ako nas otrujete, zar
ne umiremo? pa ako nas uvrijedite, zar da se
ne svetimo? Ako smo u svemu drugom kao i vi,
hoćemo da smo i u tome. Ako Jevrej uvrijedi
kršćanina, u čemu je krščaninova skušenost?
U osveti. A ako krščanin uvrijedi Jevreja,
u čemu treba da se ispolji njegova trepeljivost
po kršćanskom uzoru? Pa u osveti. Opačinu, kojoj
me učite, izvršiću, i to sa svirepošću, jer hoću
da usavršim ono čemu ste me naučili."

                                          

24.01.2012.

4. Marhešvan

Svake godine, na dan 4 Marhešvana (u oktobru), slave sarajevski Jevreji jedan mali praznik kao uspomenu na čudesno spasenje od ruku ugnjetača Ruždi-paše.

Ovaj bosanski valija bacio je godine 1820 (5580) u okove tadašnjeg hahambašu Mojsija Danona i desetoricu najviđenijih Jevreja i zaprijetio im da će svu jedanaestoricu pogubiti ako mu se u roku od 2 dana ne isplati 500 kesa groša. Ta je svota pretstavljala u ono vrijeme ogromni imetak, nedokučiv za Jevreje u tadašnje doba. Uzalud su oni molili i preklinjali Ruždi-pašu za milost i nudili mu 5000 groša. Ruždi-paša nije se nikako dao umekšati, te je izdao strogu zapovijest svome dželatu da sutradan, u subotu dne 4. Marhešvana, ranom zorom odrubi glave svoj jedanaestorici uhapšenih Jevreja.

U Sarajevu je u ono doba živio čestiti starina Rafael Levi, saraf-baša (mjenjač), ugledan i viđen radi svoje ispravnosti i poštenja među svojim su građanima, a naročito među muslimanskim prvacima. Taj dobri starina došao je upravo u zadnji čas na sretnu pomisao da pobudi samilost i zatraži pomoć kod muslimanskih prvaka, a ovi su se, kako se u priči Zeki-efendije opširno opisuje, ganuti njegovim suzama, smilovali nesretnim zatočenicima i dali ovom starini vjeru, da će oni sutradan zorom na silu osloboditi utamničene nesretnike. Sutradan, u subotu u zoru, oko tri hiljade muslimana - tako kazuje priča – opsjedoše Ruždi-pašu u njegovom konaku »Beglug«, uđoše silom u konak, provale vrata zindana i oslobode Jevreje. Valija Ruždi-paša jedva je iznio živu glavu i pobjegao u Travnik.

23.01.2012.

Znam šta hoću, imam cilj, stajalište, imam vjeru i ljubav

Sada se u tajnom skloništu stalno odvijaju rasprave. Kraler nas je izgrdio zbog nemarnosti. Henk je također rekao da u takvom slučaju ne smijemo silaziti dolje. Oštro su nas podsjetili da smo u stanju sakrivanja, da smo Židovi u okovima, prikovani uz jedno mjesto, bez ikakvih prava ali s tisućama dužnosti. Mi Židovi ne smijemo pokazivati svoje osjećaje, moramo biti hrabri i jaki, moramo prihvaćati sve neugodnosti bez gunđanja, moramo činiti sve što je u našoj moći i vjerovati u Boga. Jednoga će dana završiti ovaj strašni rat. Sigurno će doći doba kad ćemo ponovno biti ljudi, a ne samo Židovi. Tko nam je ovo nametnuo? Tko je učinio nas Židove drugačijima od svih drugih ljudi? Tko nam je dao da sve do sada tako strašno patimo? Bog nas je stvorio onakvima kakvi jesmo, ali također će nas Bog ponovno uzdići. Ako podnesemo sve ove patnje i ako, kad se završi, još uvijek bude Židova, onda će Židovi, namjesto osude, biti pokazivani kao primjer. Tko zna, možda čak i od naše religije svijet i ljudi uče dobro, a zbog toga i jedinog toga razloga sada moramo trpjeti. Nikad ne možemo postati samo Nizozemci, ili samo Englezi, ili predstavnici bilokoje zemlje: uvijek ćemo ostati Židovi, ali mi to i želimo. Budimo hrabri! Ostanimo svjesni svoje dužnosti i ne gunđajmo, doći će rješenje. Bog nikad nije napustio naš narod. Vjekovima postoje Židovi, vjekovima moraju patiti, ali to ih i jača; slabi padaju, ali jaki će ostati i nikad se neće pokoriti!
 
Iz dnevnika Anne Frank (umrla u koncentracionom logoru u Bergen-Belsenu)
22.01.2012.

IZRAEL

21.01.2012.

Židovi

Sa Židovima smo stoljećima živjeli zajedno i čak stvorili kulturu, tako da se u nekim slučajevima ne može pouzdano razlučiti što je u toj kulturi islamsko, a što židovsko.

Međutim, pod vođstvom Cionista, Židovi su u Palestini započeli akciju koja je jednako nehumana i bezobzirna, koliko i kratkovidna i avanturistička. Ova politika uzima u račun samo trenutno i privremeno stanje odnosa, a gubi iz vida trajne faktore i opći odnos snaga između Židova i muslimana u svijetu. Ona je u Palestini bacila izazov svim muslimanima svijeta. Jeruzalem nije samo pitanje Palestinaca, niti samo pitanje Arapa. To je pitanje svih muslimanskih naroda. Da bi zadržali Jeruzalem, Židovi bi morali pobijediti islam i muslimane, a to se - hvala Bogu -nalazi izvan njihove moći.

Mi bismo htjeli razlikovati Židove od Cionista, ako sami Židovi nađu snage da povuku ovu razliku. Nadajmo se da im vojne pobjede, koje su zabilježili protiv zavađenih arapskih režima (ne protiv Arapa i ne protiv muslimana), neće potpuno pomutiti razum i da će pristupiti eliminiranju konfrontacije koju su sami stvorili, kako bi se otvorio put zajedničkom životu na tlu Palestine. Ako oni ipak nastave putem na koji ih gura njihova oholost, što za sada izgleda vjerovatnije, za islamski pokret i sve muslimane u svijetu postoji samo jedno rješenje: nastaviti borbu, proširivati je i produžavati je, izdana u dan, iz godine u godinu, bez obzira na žrtve i vrijeme koliko bi ona mogla potrajati, sve dok oni ne budu prisiljeni vratiti svaki pedalj otete zemlje. Bilo kako pogađanje ili kompromisi, koji mogu dovesti u pitanje ova elementarna prava naše braće u Palestini, predstavlja izdajstvo, koje može razoriti i sam moralni sistem na kojem počiva naš svijet.

Ovi stavovi nisu izraz nikakve nove politike islama prema Kršćanima i Židovima, koja bi bila diktirana trenutnim prilikama. Oni su stvarno samopraktični zaključak izveden iz islamskog načela o priznavanju Kršćanstva i Židovstva i potiču skoro doslovno iz Kur'ana (Kur'an, 29/45, 2/136, 5/47-49)

(Alije Izetbegovic u "Islamska deklaracija", stana 54 i 39)

20.01.2012.

Zasto ?!?!

Da li ste se ikada pitali zasto Saveznici Auschwitz ili druge logere nikada nisu iz zraka bombardovali? Oni su znali sta antisemiti tamo rade i bili su u mogucnosti da dignu gasne komore u zrak. Ali ipak nisu to nikada ni pokusali.

Niste o tome razmisljali? Naravno da niste! Hajd' razmislite evo sad!
Ispravan odgovor na ovo pitanje je meni poznat, ali Vam ga necu reci.

19.01.2012.

Ko je spreman umrijeti za svoje ideale? …a da za to ne ocekuje 72. djevice.

Doduse, ako je nekome cak i stalo do tih djevica, u donsu na vjecnost to i ne zvuci pretjerano puno …ali necu o tome.

Pisat cu radije o tipu koji je bio stvarno totalno lud, zvao se Julius Streicher (1885-1946). Kiritkovao je Hitlera zbog njegovog blagog i suvise humanog ophodenja s jevrejima. On je bio nenadmaseni anitisemit i bio je ekstremno agresivan. Bio je izdavac krajnje nacistickih novina „Der Stürmer“.  On nikada nije niti jednog jevreja svojom rukom ubio, naravno da nije, ali je rijecima dridonjeo genocidu nad jevrejima.

 

Ali covjek svoje ideale jefino prodaje kad se suoci sa smrcu. On se poslje rata sakrivao u nekom selu u Alpama. Ipak su ga pronasli i odveli su u ga u Nürnberg, i izveli su ga pred lice pravde. U sudenju je tvrdio da za genocid nad jevrejima uopste nije ni znao. A kad su mu dokazali da je redovno citao jevrejske novine koje je nabavljao u Svicarskoj, on je se pokusao time opravdati da navodno nije vjerovao ono sto je tamo o genocidu citao. I na kraju kad su mu dokazali da je ipak znao za masineriju smrti, kazao je da su ga drugi nagovorili na ono sto je cinio, da je bio prisiljen to uraditi itd. U sudenju je jos naveo da voli prirodu i da je ono sto je o totalnom unistenju jevreja godinama pisao samo metaforicno ili figurativno mislio.

Od svih vodecih nacista treceg rajha je samo Rudolf Hess priznao krivicu, on je kazao da bi to ponovo uradio kada bi imao mogucnost, da se ne kaje i da preuzma svu odgovornost. Zanimljivo da je bas on uspijeo spasiti zivot a bio je dugo vremena Hitlerov prvi zamjenik.

Povjest se ponavlja a zlikavci ostaju i dalje strasljivci. I Osama je negirao odgovornost za napade na New York. Vidim da se i Mladic dugo skrivao. Sada kad su ga zarobili, on slicne izjave daje kao Streicher. Ako je stvarno junak svog naroda, zasto ne kaze sta se desilo i sta stvarno o tome misli? Zasto ne kaze istinu koju i onako vec svako zna? Jednostavno ne moze, jer nije junak nego je ipak obicna kukavica.

Junaci, nesto vam se ne cuje glas! 

18.01.2012.

Desilo se proslog stoljeca u Njemackoj, tamo nekad pocetkom tridesetih godina

Sjedio neki stariji jevrej blizu sinagoge i citao je „Der Stürmer“. Zapazi to njegov poznanik i upita ga: „Pa zasto citas tu Hitlerovu propagandu?
Odgovri mi on: „Vidi, u jevreskim novinama mozes procitati kako smo mi jevreji bijedni i nemocni. A u „Der Stürmer“ tek doznajem da mi jervreji zapravo vladamo ovim svijetom, da smo snazni i imucni. Pa de mi sada ti na to tvoje pitanje odgovori: zasto bi "nase" novine citao?“

17.01.2012.

...iz mog dnevnika

Koreja - DMZ

... Priznajem da mi je drago kad se neko prema meni ponasa kao da sam normalam covjek, a ne kao da sam drzavljanin BiH. Korejski carinici pogledase nakratko u moj pasos, zatim u moje lice, nasmijase se i pustise me da prodem carinsku kontrolu. Dakle bez ijednog glupog pitanja, nisam morao ni sa sumnjivim likovima u nekom dugom redu cekati…a sto je najvaznije….nije mi bila potrebna ni VIZA! Zamislite to, drzavljanima BiH nije ni viza za Juznu Koreju potrebana. YEEAAH ! Mozda misle da svakako nemamo dovoljno novca da odputujemo tamo na daleki istok ili mozda tamo jos nisu ni culi da je se raspala SFRJ. Ne znam sta je razlog, ali mi je vrlo drago sto me ne razlikuju od drugih putnika.  

Pred odlazak na daleki istok razmisljao sam da odputujem i na onu drugu -tamnu-  stranu korejskog poluostrva. Ali mi je bilo mrsko se truditi oko te vize. Mada sam cisto i sumnjao da bi je ikada i dobio. Sjeverci imaju ipak organizovaniju tajnu sluzbu. Njima sigurno nije promakla ta informacija da je se na drugoj strani svijeta izrodila neka mala drzavica Bosna i Hercegovina. Oni znaju da njeni ratoborni stanovnici vazda izazivaju nered i da iz ekonomskih razloga samo dobru priliku cekaju da bi utekli u neku drugu drzavu.

Posto mi nije bilo dozvoljeno da odem u Sjevernu Koreju, otisao sam na crtu razgranicenja, na 38 paralelu. Kazu da se na toj granci trenutno najvise oruzja na svijetu nalazi. Kazu da su na tim granicnim prijelazima najostrije kontrole uopste. Ta zona razgranicenja je na nekim mjestima samo metar, a negdje i po nekoliko kilometra siroka. Demilitarizirana zona (DMZ) presjeca korejsko poluostrvo odnosno dijeli Sjevernu od Juzne Koreje.

Nisu mi dopustili da individualno iztrazivam teren. Tvrde da je to vrlo opasno, te da su oni monstrumi sa sjeverne strane samo godinu dana raniji nemilosrdno ubili turistkinju koja nije uvazavala zabranu fotografiranja. Ne znam da li su time samo pokusali da nas uplase ili se to stvarno dogodilo. Nije bitno, nauruzane vojnike mozes stvarno svuda vidijeti a atmosfera je kranjne napeta. Fotoaparat sam morao potajno koristiti.

Nekim modernim kombijom smo se iz Seoula prebacili do granice. Presjeli smo u autobus koji je vec na nas cekao i dok smo se uzduz granice vozili, slusali smo propagandno izlaganje nekog turistickog vodica. Mahom su se u autobusu vozili americki turisti. Slutim da je to razlog zbog kojeg je vodic vrlo jednostrano tumacio politicka i vojna desavanja. Stvarno nisam ljubitelj komunizma niti volim politicki sistem Sjeverne Koreje ali brate, sto je previse, previse je.

Posjetili smo vojni muzej i obisli smo neke tunele sto su navodno Sjeverci kopali da bi izvrsili nocnu invaziju na Juznu Koreju. Zidovi tih tunela su na nekim mjestima namazani zlatnom bojom. Komunjare su zeljele, tvrdeci da su bas tu nasli rude zlata, posmatracima UNa zamazati oci. Skoro sve informacije se moraju preispitati, nista se ne moze uzeti zdravo za gotovo. Ali mi imamo opet Radoncica kao glavnog informanta, zato prstom ne smijemo pokazivati na druge.

Malo kasnije smo se prebacili do vrha nekog brda. S brda se vidjelo haman pola Sjeverne Koreje. Nazalost je fotografisanje strogo zabranjeno, a kontrola stroga. Srecom sam imao iskustva sa zaobilazenjem prepreka i zabrana. Uspjeo sam slikati i tunele, i vojsku i tu Sjevernu Koreju. ...

15.01.2012.

Sjeverna Koreja - DMZ - april 2011

 

Koreja - DMZ

... Priznajem da mi je drago kad se neko prema meni ponasa kao da sam normalam covjek, a ne kao da sam drzavljanin BiH. Korejski carinici pogledase nakratko u moj pasos, zatim u moje lice, nasmijase se i pustise me da prodem carinsku kontrolu. Dakle bez ijednog glupog pitanja, nisam morao ni sa sumnjivim likovima u nekom dugom redu cekati…a sto je najvaznije….nije mi bila potrebna ni VIZA! Zamislite to, drzavljanima BiH nije ni viza za Juznu Koreju potrebana. YEEAAH ! Mozda misle da svakako nemamo dovoljno novca da odputujemo tamo na daleki istok ili mozda tamo jos nisu ni culi da je se raspala SFRJ. Ne znam sta je razlog, ali mi je vrlo drago sto me ne razlikuju od drugih putnika.  

Pred odlazak na daleki istok razmisljao sam da odputujem i na onu drugu -tamnu-  stranu korejskog poluostrva. Ali mi je bilo mrsko se truditi oko te vize. Mada sam cisto i sumnjao da bi je ikada i dobio. Sjeverci imaju ipak organizovaniju tajnu sluzbu. Njima sigurno nije promakla ta informacija da je se na drugoj strani svijeta izrodila neka mala drzavica Bosna i Hercegovina. Oni znaju da njeni ratoborni stanovnici vazda izazivaju nered i da iz ekonomskih razloga samo dobru priliku cekaju da bi utekli u neku drugu drzavu.

Posto mi nije bilo dozvoljeno da odem u Sjevernu Koreju, otisao sam na crtu razgranicenja, na 38 paralelu. Kazu da se na toj granci trenutno najvise oruzja na svijetu nalazi. Kazu da su na tim granicnim prijelazima najostrije kontrole uopste. Ta zona razgranicenja je na nekim mjestima samo metar, a negdje i po nekoliko kilometra siroka. Demilitarizirana zona (DMZ) presjeca korejsko poluostrvo odnosno dijeli Sjevernu od Juzne Koreje.

Nisu mi dopustili da individualno iztrazivam teren. Tvrde da je to vrlo opasno, te da su oni monstrumi sa sjeverne strane samo godinu dana raniji nemilosrdno ubili turistkinju koja nije uvazavala zabranu fotografiranja. Ne znam da li su time samo pokusali da nas uplase ili se to stvarno dogodilo. Nije bitno, nauruzane vojnike mozes stvarno svuda vidijeti a atmosfera je kranjne napeta. Fotoaparat sam morao potajno koristiti.

Nekim modernim kombijom smo se iz Seoula prebacili do granice. Presjeli smo u autobus koji je vec na nas cekao i dok smo se uzduz granice vozili, slusali smo propagandno izlaganje nekog turistickog vodica. Mahom su se u autobusu vozili americki turisti. Slutim da je to razlog zbog kojeg je vodic vrlo jednostrano tumacio politicka i vojna desavanja. Stvarno nisam ljubitelj komunizma niti volim politicki sistem Sjeverne Koreje ali brate, sto je previse, previse je.

Posjetili smo vojni muzej i obisli smo neke tunele sto su navodno Sjeverci kopali da bi izvrsili nocnu invaziju na Juznu Koreju. Zidovi tih tunela su na nekim mjestima namazani zlatnom bojom. Komunjare su zeljele, tvrdeci da su bas tu nasli rude zlata, posmatracima UNa zamazati oci. Skoro sve informacije se moraju preispitati, nista se ne moze uzeti zdravo za gotovo. Ali mi imamo opet Radoncica kao glavnog informanta, zato prstom ne smijemo pokazivati na druge.

Malo kasnije smo se prebacili do vrha nekog brda. S brda se vidjelo haman pola Sjeverne Koreje. Nazalost je fotografisanje strogo zabranjeno, a kontrola stroga. Srecom sam imao iskustva sa zaobilazenjem prepreka i zabrana. Uspjeo sam slikati i tunele, i vojsku i tu Sjevernu Koreju. ...
13.01.2012.

Kim Jong Il

12.01.2012.

6 mjeseci stroge robije zbog „netugovanja“

„Demokratska“ Narodna Republika Koreja kaznjava svoje stanovnike ako ne placu ili ne tuguju primijetljivo, te ako odbijaju da aktivno ucestvuju u organizovanim pogrebnim svecanostima i procesijama za preminulog Kim Jong-Ila. U provinciji Sjeverni Hamkyung su vec osudene osobe na 6 mjeseci stroge robije zbog „netugovanja“. Da se slicni incidenti ne bi ponovili, u Pjengjangu svaki dan od 07:00 do 19:00 h ulicama voze automobili sa ogromnim zvucnicima. Vozaci pomocu tih zvucnika blagoslove starog i novog vodu.

Sjeverna Koreja je takoder juzni dio Korejskog poluostrva zbog omalovazavanja njihovog najveceg sina ostro kritikovala . U sluzbenoj izjavi oni Juznoj Koreji sa ozbiljnim vojnim mjerama prijete,  jer su se ti imperijalistcki licemjeri samo sa dva ne zvanicna delegata usudili doci u Pjengjang.

11.01.2012.

Nadprirodni fenomeni

Zahvaljujući brojnim svjedocima i službenoj sjevernokorejskoj agenciji KCNA, doznali smo da trojica radnika, vraćajući se sa "oltara" na kojem su iskazali žaljenje za dragim Vođom, na cesti primijetili tri medvjeda koja su naočigled plakala. U ovo doba godine medvjedi spavaju duboki zimski san i nikad ne bi bili van svojih jazbina da nije goleme tuge koja ih je pogodila zbog smrti Kim Jong Ila. Nije slučajno, napominje agencija, ni da su plakati došli baš na tu cestu, jer je njom nedavno koračao i dragi Vođa.

Medvjedi nisu jedine životinje čiji je uobičajeni životni ritam poremetila smrt Kim Jong Ila. Tako agencija navodi da je čudno ponašanje ptica zabilježeno u Pyongyangu, Južnom Hamyongu, Kangwonu, Jagangu i drugim područjima baš u vrijeme kada je javljena tužna vijest o njegovoj smrti. "Na tužni dan, oko 17.30 sati, stotine svraka stvorila su se niotkud i okupile oko kipa Kim Il Sunga kod škole Changdok, tužno grakćući kao da mu žele poručiti tužnu vijest", piše KCNA.

10.01.2012.

Historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis.

Povijest je svjedok vremena, svjetlo istine, život pamćenja, učiteljica života, glasnica starine...a onaj ko ne uči iz povijesti mora je ponovo preživjeti.

 

 

 

 

 

 

09.01.2012.

Kratko i jasno

Neki ljudi sa zapada misle da u islamskim sredinama sav narod  asketski, religiozno i zatvoreno zivi. To je pogresno, jer su prostu stupidnost konsumiranja od zapadnog drustva vec davno preuzeli, mada nikada nisu prihvatili one ideje sto su tek omogucile ta potrosna dobra koja konzumiraju. Bas zato je islamski svijet danas u velikoj dilemi. Jer nailazimo na muslimane sto sa i-poda uce Kur’an a koji istodobno ipak Kantovu prosvijecenost, reformaciju, renesansu ili humanizam proklinju. Vidimo sejhove, princeve, kraljeve i predsjednike sto nogometne klubove, privatne avione ili jahte kupuju dok vlastiti narod od gladi umire.

Da se podsjetimo: ideal humanizma je covjek koji razvija umne sposobnosti, slobodan duh koji tezi preispitivanju uvjerenja, kao i stjecanju novih znanja. Ta spoznaja nije nuzno u kontradikciji sa vjerskim (islamskim) uvjerenjima. Covjek koji uci, koji razumije to sto uci i koji preispitiva samog sebe moze naravno takode musliman i vjernik biti. Ali ti ljudi sto vlastito ogranicenje u islamskim propisima i pravilima ne mogu pronaci, nece ih pronaci ni u nekoj „filozofiji“. Jer se oni jenostavno ne zele ograniciti, sniziti, skuciti. Zato donekle shvacam zasto oni sva ta dostignuca odbijaju i zasto vlastitu vjeru tumace kako njima u materialnu korist ide. Ali se pitam zasto obican narod prihvata ta ogranicenja slobodnog duha?

08.01.2012.

Dolina Japre - BiH - oktobar 2011

.

07.01.2012.

Osinja - BiH - oktobar 2011

...negdje izmedu Doboja, Dervente i Prnjavora

06.01.2012.

Banovici - BiH - oktobar 2011

 

05.01.2012.

Maglaj - BiH - oktobar 2011

 

03.01.2012.

Gorazde - BiH - oktobar 2011

 

02.01.2012.

Visegrad - BiH - oktobar 2011

 

Pozor: Jasan stav!
<< 01/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

AFRIKA

AZIJA
Bliski Istok
- Jaffa
- Haifa
- Tel Aviv
- Jeruzalem 1
- Jeruzalem 2
- Bliski Istok
Gruzija
- Gruzija
Hong Kong
- Hong Kong
- Kowloon
Filipini
- Angeles/Dau
- Manila 1
- Manila 2
- Taal
Kina
- Peking
- Sangaj 1
- Sangaj 2
Sjeverna Koreja
- D.M.Z.
Juzna Koreja
- Seul
Mongolija
- Mongolija
Turska
- Antalya
- Dimcay-Alanya
- Istanbul
- Side

EVROPA
Bosna i Hercegovina
- Arapuša
- Banja Luka
- Banovici
- Bihac
- Bijeljina
- Bileća
- Blagaj
- Boračko jezero
- Brcko
- Bosanski Brod
- Bosanska Krupa 2005
- Bosanska Krupa 2017
- Bosanski Novi
- Bosanska Otoka
- Bosanski Petrovac
- Bosanski Samac
- Bosanska Kostajnica
- Bratunac
- Busovača
- Bužim
- Cazin
- Doboj
- Doboj2011
- Drvar
- Foča
- Gacko
- Gorazde
- Gračanica
- Gradacac
- Hutovo Blato
- Ilidza
- Ilijaš
- Jajce
- Jezero Modrac
- Jelah
- Kakanj
- Kalesija
- Ključ
- Kozarac
- Kraljeva Sutjeska
- Kravice
- Ljubija
- Martin Brod
- Modriča
- Mostar
- Mrkonjic Grad
- Jablanica
- Maglaj
- Medugorje
- Neum
- Odzak
- Osinja
- Prijedor
- Prnjavor
- Počitelj
- Potočari
- Rijeka Drina
- Rijeka Japra
- Rijeka Krivaja
- Rijeka Tara
- Rijeka Una
- Ostrozac2005
- Ostrozac2010
- Sanski Most2001-05-08-09
- Sarajevo 2002
- Sarajevo 2010
- Sarajevo 2012
- Srebrenica
- Srebrenik
- Tešanj
- Tjentište
- Travnik
- Trebinje
- Trnovo
- Tuzla 2006
- Tuzla
- Visegrad
- Visoko
- Vranduk
- Velika Kladusa
- Zelengora
- Zenica
- Zepce
- Živinice
- Zvornik
Albanija
- Tirana
- Lezhe
Andora
- Canillo
- La Vella
Austrija
- Bec
- Brixlegg
- Innsbruck
- Kufstein
- Kramsach
- Leogang
- Pertisau
- Rattenberg
- Reith i. A.
- Salzburg
- Strass im Zillertal
- Zillertal
Belgija
- Bruxelles
Bugarska
- Ruse
Ceska
- Prag
Danska
- Nykøbing
Francuska
- Aix en Provence
- Carcassonne
- Castelnaudary
- Foix
- Lestelle-Betharram
- Lourdes1
- Lourdes2
- Marselj
- Pariz
- Pariz2012 01
- Pariz2012 02
- Lille
- Lourdes 3
- Saint-Girons
- Saint Pe de bigorre
- Toulouse
- Versailles
Grčka
- Kreta
Hrvatska
- Dubrovnik
- Nin
- Plitvicka jezera
- Rab
- Rijeka
- Vir
- Zadar
- Zagreb 2009
- Zagreb 2010
Irska
- Dublin
Ujedinjeno Kraljevstvo
- Belfast i Sjeverna Irska
Italija
- Alghero (Sardinija)
- Bergamo 2009
- Bergamo 2010
- Bergamo 2012
- Firenca
- Lido
- Palermo
- Bibione
- Bologna
- Ancona/Sirolo/Nomana
- Lucca
- Lutago
- Modena
- Montecatini Val di Cecina
- Montegemoli
- Monteriggioni
- Napulj
- Pisa
- San Gimignano
- Siena
- TOSKANA
- Trst
- Vada
- Venecija 2008
- Venecija 1999
- Venecija 2010
- Volterra
- Trapani (Sicilija)
- San Michele
- Firenca
- Rim
- Viareggio
Latvija
- Riga
Madarska
- Budimpesta
- Szombathely
Nizozemska
- Amsterdam2015
- Arnhem 2009
- Arnhem 2010
- Den Haag
- Eindhoven
- Enschede
- Huizen
- Venlo 2006
- Venlo 2010
Njemacka
- Ahaus
- Bad Driburg
- Berchtesgaden
- Berlin 2006
- Berlin 2017
- Bremerhaven
- Dingden-Hamminkeln
- Geldern
- Halle a.d.S.
- Halle (Westf.)
- Hamburg
- Langeoog
- Frankfurt
- Hettstedt
- Kevelaer
- Köln
- Lutherstadt Eisleben
- München
- Münster
- Norderney
- Norddeich
- Oberstdorf
- Ostrvo Poel
- Potsdam
- Rostock
- Schwerin 1
- Schwerin 2
- Seeburg
- Soest
- Straelen
- Stuttgart
- Wendlingen
Norveska
- Oslo
- Vestfold-Akershus
Poljska
- Gdansk
- Varšava
- Wroclaw
Portugal
- Porto
- Vila Nova de Gaia
Rumunija
- Bukurest
- Giurgiu
Rusija
- Moskva
Slovacka
- Bratislava
- Žilina
Slovenija
- Lipica
- Ilirska Bistrica
Spanija
- Ampuriabrava
- Barcelona
- Castello d'Epuries
- Córdoba
- Écija
- Figueres
- Girona
- Granada1
- Granada2
- Lancarote
- Mallorca
- Sevilla
- Santander 2008
- Santander 2009
Svedska
- Göteborg
- Smaland
Svicarska
- Zürich
Vatikan
- Vatikan
Razna putovanja
- Razna putovanja

AMERIKA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
959102

Powered by Blogger.ba