Pozor: Jasan stav! 2011/03

Pozor: Jasan stav!

Sve slike koje na ovom blogu prikazem samo su moje. Moja autorska prava me ne zanimaju. Slike i sve druge informacije koje pronadete ovdje mozete koristiti kako god pozelite.

29.03.2011.

...ja vas napuštan

Različitost čovjeka od čovjeka je osnovni preduvjet za razvoj čuda života. Nemiran, drukčiji i sebični gen je nužan i nezaobilazan - on je zapravo srž evolucije. Ako je, On je uvijek u tebi. I vodi te!

Svakom čovjeku povremeno treba novi početak razmišljanja, slobodno i iskreno poniranje u pravoga sebe. I onaj tako dragocjen osjećaj samoprisutnosti i sveprisutnosti u izboru života. Teško je u kaosu lažnih potreba prepoznati prepreke u razmišljanju i nedjelovanju i usuditi se potražiti drukčiju rijeku koja nosi promjenu. Životno je nužno otkrivati nove ideje koje nas nadahnjuju, nove boje koje nas upotpunjuju, nove poglede kojima gledamo…


Odoh potražiti nove puteve i neku novu inspriaciju. Odoh na daleki put. Po povratku se
aBd čujemo ponovo.                                                                                                                                                                                                                          Lijep pozdrav i sve najbolje 
    

 

29.03.2011.

Abdel-Samad je samo jedan glas više u kanonu islamofobije ali je hrabar i izgovara mnoge neugodne istine

Abdel-Samad, poznati politolog egipatskog porijekla, naginje generalizaciji i paušalizaciji. Zabavnim tonom opisuje probleme, koji se zbog toga prikazuju dijelom jako pojednostavljeno. A ni termini nisu dovoljno jasni: kad govori o "islamskom svijetu", često misli na "arapski svijet". Svoja iskustva i doživljaje kao muslimana u Egiptu, prenosi na cijeli islamski svijet, od Indonezije, preko Irana, do Maroka. Ali su njegove teorije u nekim zapadnim krugovima vrlo zapažene jer im idu u korist, pa hajd`da vidimo sta ono tvrdi:

Njegova teza je da islamskom svijetu prijeti totalni slom: "Nafta je pri kraju, klimatski uvjeti se zaoštravaju ..., duhovna ukrućenost je sve češća pojava i sve je više pristaša koji se izoliraju od svijeta." Samo je pitanje vremena, dodaje autor, kad će arapski i islamski svijet u konačni propast.

"Glavni razlog za ovaj fatalni razvoj je obrazovanje, jer ono društvu ništa ne nudi što je potrebno za budućnost." Abdel-Samad u jednom od poglavlja svoje knjige "Propast islamskog svijeta" analizira egipatske školske udžbenike i dolazi do jasnog rezultata da oni šire mržnju prema drugome, te da pojačavaju potpunu lojalnost prema domovini i religiji. Ovaj autor ne prešućuje ni svoje kritike prema fatalnim greškama zapadnjačke politike, koje se iskazuju u križarskim pohodima i kolonijalizmu, kao i u alijansama s arapskim diktatorima.

Posebice europski muslimani su ti, koji se više zanimaju za obranu islama, nego za rješavanje problema muslimana. "Muslimani u zapadnoj Europi žive u blagostanju i misle da islam ima samo jedan problem - svoga imidža u Europi. Ne, to nije naš problem. Problem je suživot ljudi", kaže Abdel-Samad. On bi želio da muslimani na Zapadu izvoze "prosvjećivanje" u islamske zemlje. Ali se događa suprotno: "Europski muslimani uvoze zastarjela razmišljanja iz Saudijske Arabije, Turske ili Egipta. Oni onda pokušavaju ta razmišljanja nametati, ne samo muslimanima, nego i drugim Europljanima." I time je konflikt već programiran, kaže Abdel-Samad. (DW)

28.03.2011.

Martin Brod - BiH - oktobar 2010

UNA (Boško Marjanović)

Una nije na drugoj planeti!
Otvori oči,
Una je pred tobom!
Una, ljubav na prvi pogled!
Una - jednom viđena,
nikad zaboravljena!
Jedna Una bogastvo,
dvije Une ne postoje!
Ako nisi voljen, zavoli Unu!

(poslije smrti je Boško Marjanović kremiran i njegov pepeo je bačen u rijeku Unu)

Rijeka Una, je dobila ime od starih rimljana, koji su, po prvi put ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli UNA što bi prevodu značilo "jedna" ili "jedina". Ukupna dužina toka rijeke Une iznosi oko 212.5 kilometara a rijeka izvire u blizini mjesta Donja Suvaja i Donji Lapac ispod padina planina Plješevice i Stražbenice u Republici Hrvatskoj u području Like a ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca u koju godišnje donese gotovo 8 milijardi kubnih metara vode.

Prvi veliki vodopad njenog riječnog toka se nalazi u Martin Brodu, koji je smješten na dnu kanjona gdje se u Unu ulijeva rijeka Unac. Upravo na ovom dijelu Una posmatraču najviše oduzima dah jer je sedra stvorila mnoštvo kanala, brzaka i otočića te nekoliko većih i velikih vodopada.

Ti prirodni vodopadi predstavljaju unikatnu vrijednost koja desetljećima na Unu privlači ogroman broj zaljubljenika prirodnih ljepota ali i ribolovce te umjetnike koji u Uni traže inspiraciju za svoja djela.

28.03.2011.

Plakati o Srebrenici koji su šokirali u Lajpcigu

Tokom ovogodišnjeg Sajma knjige u Lajpcigu, na kojem je Srbija bila zemlja partner, cijeli grad je bio oblijepljen plakatima na kojim je pisalo: "Srebrenica potisnute činjenice o masakru nad Srbima 1992.-95.".

Plakate je štampala njemačka izdavačka kuća "Ahriman", koja je istovremeno objavila i knjigu autora Aleksandra Dorina i Zorana Jovanovića pod nazivom "Srebrenica - šta je zaista bilo."

Njemački novinar Erich Rathfelder i Međunarodno društvo za ugrožene narode šokirani su slikom koju su zatekli u Lajpcigu. Smatraju da se ovakvim sadržajem plakata relativizira genocid i opovrgava ubistvo nad najmanje 8.300 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U Međunarodnom društvu za ugrožene narode ocjenjuju da je kampanja u Lajpcigu bila perverzan i nevažan glas bivših staljinističkih dogmatika. Predsjednik ovog Društva Tilman Zülch ukazuje, međutim, da se ovakvi počeci moraju odmah suzbiti, isto kao što se to čini kada neko opovrgava zločine Hitlera i Staljina.

"Moram reći da se stidim što se pojedini Nijemci danas usuđuju da naprave ovakvu jednu kampanju. Oni koji danas u Njemačkoj opovrgavaju ubistva Jevreja, budu kažnjeni. To se mora odnositi i na sve druge genocide koje su priznali međunarodni sudovi. Takve stvari se ne bi smjele opovrgavati, niti omalovažavati žrtve", ističe Zülch. (Autorka: Selma Filipović)

27.03.2011.

Oslo - Norveska - novembar 2008

26.03.2011.

Velika Kladusa - BiH - oktobar 2010

 

Stari grad Velika Kladusa Negdje izmedu Male i Velike Kladuse
25.03.2011.

Shock to the system

Ljudi nisu jednaki !
Oni to nikad nisu bili i nikad nece ni biti.
Svaki sistem, svaka vjera i svaka ideologija sto to tvrdi svjestno grijesi.
Niko nije kao ja, ja ne zelim biti kao ostali!
Ako istoj vjeri pripadamo, to je samo slucajnost, ako istoj naciji, to nista samo po sebi ne znaci. Da budem iskren, ako se ne poznajemo, svejdno mi je za tobom. Pati se ili zivi u raskosu. Bori se za svoja prava ili se prilagodi vecini. Sto se mene tice, ti se u potpunosti
asimiliraj u te neke vase sisteme. Briga me! Radi sta god zelis, s kim zelis i gdje god pozelis. Ne zanima me. Ja se borim protiv samog sebe (i time sam vrlo zauzet) a ti se bori protiv koga god zelis. Protiv sebe, protiv ostalih, protiv sistema ili kopljem protiv vjetrenjaca. To se samo tebe tice. 


Znam da je svaki covjek grjesan, svako drustvo nesavrseno i
svaki politicki sistem nedovrsen. Zato znam, da pacifizam ne prouzrokuje mir nego samo vladu nekog samozaljubljenog silnika. 
Ti mozda nisi kriv sto je svijet ovakav kakav je. Ali ces odgovorati za to sto se nisi potrudio da ga izmijenis. 24.03.2011.

Uputa za uspjesan small-talk

Ako se ikada najdes u nekom drustvu u kojem se skroz nelagodno osjecas. Ako se pojavi ono stanje gdje svi sute ili ako primijetis da te ostali preziru. Ti samo preusmjeri razgovor na politicke teme i onda udri sto prije i sto jace po Amerikancima. Bices odmah prihvacen i u centru paznje jer je bas uvijek cool biti protiv njih.

Ali ne spominji da su oni cetrdesetpete oslobodili Evropu, da je Dayton grad u Ohio, da je Sadam koristio bojne otrove, da su Talibani druzina umno poremecenih ili da je Arapski svijet trazio intervenciju u Libiji. Jer bi to svaki jednostrani pogled na globalno politicko stanje nepotrebno otezavalo.

I na kraju, kad vec budes prihvacen, samo jos dodas kako oni nikada nisu ni bili na mjesecu, da je FBI ubio Kennedya i da su sami srusili WTC.

Yippie ya yeah !!

23.03.2011.

Neka moja misljenja o nama muskarcima...

 

Da odmah ispocetka naglasim: iznimci potvrduju pravilo. Ali su iznimci u ovom slucaju rijetka pojava.

 

U sustini mi muskarci vas zene nasim posjedom ili vlasnistvom smatramo. Kao sto imamo auto, kucu, dvoriste, pasos, kisobran ili nesto drugo, tako imamo i zenu ili suprugu. Svjestno je ne poredim sa robom. Jer je rob ipak individua, a mi vas zene smatramo vise nekim mrtvim predmetom. Ako smo ljubomorni, to nije zato sto Vas toliko volimo, nego zato sto mislimo da ce nam neko nesto nase oduzeti.

 

Uvijek smo mi u prvom planu. Mislimo na sebe i sebi udovoljavamo. Cjeli svijet se vrti samo oko nas. Na kraju smo i vas zene u to ubjedili. Pa nam cak i Vi pomazete u odrzavanju ovog patrijarhata. Taj Vas odnos prema nama psiholozi opisuju teorijom "Stokholmskog sindroma".

 

Pazimo i cuvamo Vas, mislimo neprekidno na vas, njezni i pazljivi smo…ali samo dok smo zaljubljeni, sto u vrh glave tri hefte traje. Za dugorocne osjecaje nas organizam jednostavno nije predviden. Nakon dvadesetak dana mi pocinjemo glumiti kako Vas volimo. Pojedinci cak sami sebe ubjede u to. Ali u te tri hefte stvarno sve od sebe dajemo, pa i sve zivo obecajemo, da bi odmah poslje to sve opet zaboravili. Nema te osobe koja bi nama ugodila, nema te zene koja je vrijedna da je mi cjeli zivot volimo. Do dan danas nismo skontali da se ljubav odvija u glavi a ne u postelji. 

 

Nekad me zaboli glava kad muska misljenja o zenama slusam ili citam. Zanimljivo je koliko vremena mi muskarci trosimo da bi Vama objasnili sta trebate raditi, kako se trebate ponasati, gdje sve grijesite i zasto se obavezno morate mijenjati. Mi muskarci vladamo ovim svijetom! Mi smo poglavari svih monoteistickih vjera. Mi muskarci vodimo ratove. Mi vladamo unutar obitelji. Mi muskarci odredivamo sve zivo. I opet mislimo da ste Vi za sve krive. 

 

U medijama vam sugerisemo kako trebate izgledati. Vjerom Vam objasnjavamo kako se trebate ponasati, ujedno Vam odredivamo i Vasa mijesta u drustvu i obitelji. Pravom i ustavom smo Vam omogucili da preuzmete nasa radna mjesta koja cesto bolje obavljate od nas a mi Vas ipak nedovoljno za to placamo. 

 

Muskarci su, sto se tice uma i emocje, Nendertalci. Davno sam se pomirio tom cinjenicom. Nekada sam se borio i suprostavljao, ali dzaba, nema svrhe. Mi cak ni tu prostu istinu ne mozemo muski da podnesemo. Jer kad ja to ljudima oko sebe pricam, oni me gledaju kao vanzemaljaca i kazu da oni nisu takavi. Ja sam ranije ogorceno uzvracao: Ama jesi! Bas ti! Upravo sad! Pogledaj se u zrcalu. Ali kad skontas istinu nemoj pljuvati na to sto tamo vidis, jer ce i to opet supruga cistiti a ne ti. 

 

Ima bezbroj stvari koje bi mogao navesti…ali suzdrzat cu se, jer vec u stvarnom zivotu nemam prijatelja. Nema potrebe da se i ovdije na blogu sa svima zakacim. Samo ovliko jos: Nas niko nece promijenti. Jedino bi Vi zene to mogle, ali se cesto i ne trudite. Zato zivite sa nama ovakvim kakvi smo. 

23.03.2011.

ACDC - Satellite Blues

There's so many ways to play the blues. But one thing's sure. Playing the blues is a healthy way of expressing emotion.
  

 

  

22.03.2011.

Blues za moju bivsu dragu

Blues nije samo muzika, nego blues predstavlja ujedno i dusevno stanje. Covjek se u njemu najlakse moze pronaci ako tuguje zbog neuzvracene ljubavi prema nekoj osobi, drustvu, domovini ili bilo cemu drugom. U to se psihicko stanje depresije ne dospijeva odmah, naglo i iznenadno, a nekada se dospijeva cak i bez specificnih razloga.

Po mom vlastitom misljenju blues bas najbolje karakterizira nedostatak entuzijazma i spremnosti da se organizam aktivira u cjelini. Blues nije neka vrsta svjetonazora, vjere ili pametnog misljenja, jer blues ne nudi rijesenja. On ne savjetuje i ne uci, zato i nije nametljiv. Ako zelim svu gorcinu ovog svijeta, pa dodatno i licne nedostatke, zaboraviti, opustim se i uronim u svijet bluesa. A narednog dana cu trajna rijesana potraziti.

21.03.2011.

Boom Boom Boom (by John Lee Hooker)

Boom boom boom boom
I'm gonna shoot you right down,
right offa your feet
Take you home with me,
put you in my house
Boom boom boom boom
A-haw haw haw haw

I love to see you strut,
up and down the floor
When you talking to me,
that baby talk
I like it like that
Whoa, yeah!
Talk that talk, walk that walk

When she walk that walk,
and talk that talk,
and whisper in my ear,
tell me that you love me
I love that talk
When you talk like that,
you knocks me out,
right off of my feet
Hoo hoo hoo
Talk that talk, and walk that walk

 

20.03.2011.

Huddie Ledbetter, a. k. a. Leadbelly, "Kralj na gitari s 12 žica"

Huddie William Ledbetter, cijelom svijetu poznatiji kao Leadbelly. Tom amblemskom folk i blues pjevaču i glazbeniku pripisuje se repertoar od nekih pet stotina pjesama.  Među najstarijim su to preživjelim zapisima ranog afro-američkog glazbenog izraza.

Leadbelly, pjevač jasna i snažna glasa, majstor na gitari sa 12 žica (njegova svirka, istina, nije bila naročito dotjerana, ali bila je izravna i poštena), ali majstor i na nizu drugih glazbenih instrumenata – glasoviru, usnoj harmonici, violini, mandolini i harmonici…s bogatom pjesmaricom bluesa na temu rasizma, žena, alkohola, plesa, pa folk-pjesama o kaubojima i njihovom načinu života, o mornarima, napoličarima, zatvorenicima i zatvorima američkog Juga, nije bio blues pjevač u tradicionalnom značenju tog izraza -  bio je songster, pjevao sve, od crnačke duhovne do bluesa, folk-balada i  popularnih napjeva vremena, ali definitivno je živio život bluesmana.

Bogata Leadbellyjeva pjesmarica dala je materijala brojnim pop, folk, country i rock zvijezdama otada – Creedence Clearwater Revival, Mungo Jerry, Little Richard, Paul McCartney….sa Midnight Special, Nirvana sa Yellow Jacket i Where Did You Sleep Last Night [poznata i kao In the Pines, još jedna tradicionalna američka folk-pjesma, iz južne Appalachije, koja datira iz 70-ih godina 19. stoljeća, osim Nirvane, uzeli su je i Doc Watson i Bob Dylan i Bill Monroe i Grateful Dead i Dolly Parton], Rolling Stones sa When the Whip Comes Down i The Bourgeois Blues, ovu zadnju snimili su i Pete Seeger i Ry Cooder i Billy Bragg; Leadbellyjeva Rock Island Line našla se u repertoaru Johnnyja Hortona, Johnnyja Casha, Odette, Lonieja Donegana, a njegov klasik Cottonfields postat će veliki uspjeh Beach Boysa…lista izvođača Leadbellyjevih pjesama jednako je duga i blistava koliko i lista njegovih, danas dobro poznatih, pjesama. Njegovi tekstovi bili su jednostavni, ali vrlo konkretni, kao u “Bourgeois Blues”, bluesu koji je napisao nakon što je došao u Washington, na zahtjev muzikologa Alana Lomaxa da bi snimio materijal za arhiv Library of Congress. Po obavljenom poslu, obojica su to, sa svojim suprugama, htjela proslaviti, ali ulaz im nije bio dopušten niti u jedan od barova, zbog rasno miješanog društva:

Leadbelly je bio jedan od ključnih u otkrivanju bogatog glazbenog nasljeđa svoje rase bijelcima Amerike; u tom je procesu pomogao i da se sačuva folk-nasljeđe koje je postalo tako značajan dio glazbenog blaga ove zemlje. Njegove su pjesme bile tako dobre da su ga izvukle iz zatvora gdje je služio kaznu zbog ubojstva. Izvukle ga čak dva puta!  Jednom u Texasu, jednom u Louisiani.

Dramski pisac David Mamet, u svojoj knjizi Tri primjene noža, poslužio se Leadbellyjevom definicijom bluesa kad je htio objasniti kako se stvara dramska struktura:  Nožem prvo kruh režeš, da ojačaš; onda se njime briješ, da za svoju ljubavnicu fino izgledaš; kad otkriješ da ima drugoga, srce joj njime vadiš.


 
Još jedna iz njegovog repertoara (Ne, nisu Animalsi napisali!):
 

 
hajd', može još i ova (Ne, nije ni to Ram Jam napisao!):
 

19.03.2011.

Amar Sundy

Amar je porijeklom maghrebski Tuareg. Jos kao tinejdzer je dobrovoljno napustio Francusku i vratio se u Alzirsku pustinju odakle mu obitelj potice. Kaze da je tamo u pustinji svoje korjene i time samog sebe pronasao.
 
On svira vrlo neobican blues, kojeg neki strucnjaci nazivom "desert blues" pokusavaju da opisu. Kasnije se opet vratio u Francusku. Svirao je jedno vrijeme cak i u hodnicima metroa u Parizu. Dva puta je sa poznatim Albertom Kingom isao na turneju.

Sigurno ima boljih ili sposobnijih muzicara od njega. Ali me njegova biografija
nekako fascinira. Koga zanima, neka procita detalje o njemu i njogovoj muzici (nazalost samo na francuskom): www.amarsundy.com
 
 

18.03.2011.

Sam Lightnin' Hopkins

 

Lightnin' Hopkins svirao je "texas blues" i uglavnom je bio dobar gitarista s ne svakodnevnim idejama. Vrlo cesto je snimao sam (sto su cesto radili blueseri te starije generacije) i to mu je dalo prostora za improvizacije. Na gitari, gdje u biti nije imao nekakvu standardnu formu odnosno promjene akorda, nego je mijenjao akorde i ugodaj pjesme. Vokal je, naravno, pravi crnacki bio, progoren cigaretama i bourbonom. Zapravo, ima nekako cudan glas. U osnovi prilicno grub, ali opet u laganijim pjesmama moze postati nevjerovatno mekan i ugodan.

Snimio je ukupno 85 ploca, a najpoznatije pjesme su mu: Short Haired Women, Shotgun Blues, Penitentiary Blues, Mojo Hand  i dr.

R.E.M. su na albumu "Document" objavili pjesmu "Lightnin' Hopkins":
http://www.youtube.com/watch?v=g67-MmLhIE8

 

  

 

17.03.2011.

William Christopher Handy je otac bluesa

O pjesmi:
Natalie Maria Cole je kći poznatog Nat King Cole. Pjesmu je napisao William Christopher Handy (16.11.1873 - 28.03.1958.). On se često naziva "Ocem bluesa". Rrođen je u kolibi u mjestu Florence u državi Alabama. Otac mu je bio nekadašnji rob. U mladosti se počeo baviti muzikom, ali se školovao za učitelja. Nakon diplome je neko vrijeme bio na turnejama s putujućim zabavljačima. Godine 1896. se oženio za Elizabeth Price s kojom će imati šestoro djece. Od 1900. do 1902. je podučavao muziku na crnačkom Alabamskom poljoprivrednom i mehaničkom koledžu. Njega je napustio zbog neslaganja sa nastavnim programom koji je inzistirao na bjelačkoj i evropskoj nasuprot crne i američke muzike. Tada se priključio jednom putujućem orkestru.

Godine 1912. je komponirao Memphis Blues, kompoziciju koja se smatra jednim od prvih komercijalnih primjera žanra, a 1914. i St. Louis Blues, koja će u kasnijim decenijama steći veliku popularnost. Godine 1917. se preselio u New York gdje se osim komponiranjem, bavio i muzičkim izdavaštvom, a godine 1926. je izdao knjigu u kojoj je sakupio preko 53 tradicionalnih crnačkih pjesama i melodija. Godine 1941. je izdao autobiografiju Father of the Blues. (wikipedia).
 
16.03.2011.

Ni kamenje se ne bi kotrljalo da ga neko ne pogura

Odmah pored Buddy Guya pjevati i gitaru svirati zaista se ne bi svako usudio. Cestitam na hrabrosti.

15.03.2011.

Steve Tyler & Joe Perry (Aerosmith) - I'm a King Bee (Slim Harpo - 1957)

Rođen kao James Moore 1924. u Lobdel, Louisiana, USA. Kao najstariji u obitelji siročadi Moore je kasnih 30-ih i ranih 40-ih radio kao građevinski radnik. Kao jedna od vodećih figura posljeratnog ruralnog bluesa Moore je počeo nastupati u barovima pod imenom Harmonica Slim. Kasnije mu se uživo i u studiu pridružio njegov zet Lightnin’ Slim s kojim je svirao jedno vrijeme dok nije započeo vlastitu karijeru 1957. Producent Jay Miller s kojim je ostvario svoj solo debi pjesmama "I'm A King Bee" i "I Got Love If You Want It," prekrstio ga je u Slim Harpoa. Pod utjecajem Jimmy Reeda počeo je snimati za Excello i nizati R&B singlove kombinirajući svoj razvučeni vokal i oštre prijelaze harmonike. Ove opuštene, gotovo ljene izvedbe imale su električnu pozadinu a njegov topli malaksavi vokal izražavao je sexualnu metaforu u pjesmi "I'm A King Bee" koju su kasnije snimili i Rolling Stonesi za svoj prvi album. Stonesi su kasnije obradili i pulsirajuću "Shake Your Hips" koju je Harpo prvi put izdao 1966., dok su Pretty Things, Yardbirds i grupa Them neke Harpove pjesme uvrštavali u svoje rane repertoare. Harpo je uspio doći i na US Top 20 pop ljestvicu pjesmom "Baby Scratch My Back" (koja je dugo bila na 1. mjestu R&B ljestvice) što je obilježilo njegovu karijeru.

14.03.2011.

Vrati mi bluz

Tina, ma pusti taj mainstream i vrati mi bluz. Back to the roots !

13.03.2011.

Pappo, najbolji bluzer Juzne Amerike

Pappo je bio za vrijeme svog zivota u svojoj domovini Argentini najpopularniji gitarista. Jedno vrijeme je zivio u SADu gdje je cak sa BB Kingom svirao. Kada je u 2005. godine umro, imao je samo 55 godina. 

12.03.2011.

Muddy Waters - I'm A Man (Bo Diddley)

Muddy Waters, čovjek koji je na neki način uzrokovao British blues boom šezdesetih i koji je uzor gitaristima kao što su Keith Richards, Jimi Page, J. Winter...

Pravim imenom McKINLEY MORGANFIELD, rođen je 4. aprila 1915.u Rolling Folku, Mississippi; umro je 30.aprila 1983. Kao i svakog pravog bluzera, majka mu je umrla dok je bio mali, pa ga je odgojila nena.Sa sedamnaest se oženio, i žena ga je naravno, ostavila nakon tri godine. Početkom 40-ih godina prošlog stoljeća, Muddy odlazi u Chichago, gdje crnči preko dana, a navečer svira po klubovima. U Chichagu je MUDDY napravio, za tadašnje vrijeme revoluciju, elektriziranjem gitare.

Muddy je nakon nekog vremena skupio u band respektabilnu ekipu koju su činili: Marvin "Little Walter" Jacobs - majstorski usnoharmonikaš, Otis Spann - klavijaturist i jedna vrlo značajna osoba za razvoj karijere Muddy Watersa, basista i skladatelj Willie Dixon. On je prije svega napisao Hoochie coochie man, You shock me, tu je utjecaj na Zabranjeno pušenje i njihov "Stanje šoka", i You need love koja je toliko utjecala na JIMI PAGEA da je napravio istu i nazvao je Whola lotta love. Zapravo velika većina nekakvih blues standarda koje čujete po svirkama je izašla iz njegova pera. The Little Red Rooster je poznatija u verziji Stonesa, I Just Wanna make love to you je poznatija u verziji Ette James...
Kad smo već kod pjesama nije niti Waters zaostajao skladateljski. Watersove, Got my Mojo Working, Mannish boy, Rolling stone i ove gore navedene imaju presudan utjecaj na rnr i to sve do današnjih dana.

Muddy Waters - I'm A Man (Bo Diddley):

11.03.2011.

Eric Clepton

Inspiriran bluesom je Eric Patrick Clapton tokom karijere stekao ugled i kod kritičara i kod publike, kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena. Clapton je jedina osoba koja je tri puta kao muzicar uvedena u Kuću Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame). Po mom vlastitom (nebitnom) mišljenju mu nedostaje dobar glas, ali naravno, gitaru svira fenomenalno.

10.03.2011.

How Blue Can You Get ?

Today's a very special day, today is BLUE DAY !! It`s one of these "Royal Blues" days.

10.03.2011.

Ne znam ko napisa, ali tačno znam šta time misli...

Sjedim, slušam neku elegičnu, hipnotičku laganicu i razmišljam, kako mi je blues uništio život. Trajno.

Još kao beba, pokazivao sam otpor prema brzim ritmovima i veselim pjesmicama. Na put propasti povela me jedna moja otkačena tetka- stara cura, koja je imala punu kuću ploča Billie Holiday. Tako je počelo. U njezinoj kući nikad nije bilo dječjeg smijeha, veselja, svađa. Po cijele su se dane na gramofonu okretale vinilne ploče moje propasti na 33 okretaja. Njezin me glas u Gershwinovoj 'Foggy Day' još kao četvorogodišnjaka bacao u očaj. Ne, nisam plakao, nisam čak ni jecao. Samo bih šutio, spustio glavu i teško, preteško uzdisao. Nisam znao tačno šta mi je, zašto se osjećam tako neispunjeno, gladno i promrzlo. Nije to bilo od prazne bočice mlijeka, niti od mokrih pelena. Bilo je to od bluesa.

Godine su prolazile, ja sam odrastao, a moji su roditelji prerano osijedili, vodajući me po doktorima i dječjim psiholozima. Dijete je teški melankolik, govorili su stručnjaci i samilosno klimali glavom. Na kraju bi eventualno nudili tablete za smirenje mojoj jadnoj majci, druge pomoći nije bilo.

Dijete-čudovište je odrastalo, a blues se širio kao gangrenozno tkivo. Došli su brojni izvođači, a vrhunac zabave i veselja bio bi Nat King Cole, ili neki drugi 'lakši' pjevač. Više nisam birao glazbu, ona je nekako birala mene, a ja sam sve više tonuo u živo blato. Otkrio sam Sade Adu i mnoge druge, ali njihova poruka je bila jasna: otrovan bluesom, predodređen za patnju.

Ponekad bih si pokušavao pomoći, stavljajući vesele i brze ritmove, a u zakutku mozga bi Sade pomagala, pjevajući nešto kao '...ne dajte djeci da slušaju blues'. Prekasno za moje jadne roditelje, nažalost.

Odrastao sam, zaposlio se, otkrio djevojke. Bile su zabavnije od bluesa, ali čim bi počele s prigovaranjima, te čudnim zahtjevima da slušamo reggae ili nešto drugo, još perverznije, prekidao sam. Nisam želio da neka od njih slučajno zatrudni, te donese još jedno dijete na svijet, inficirano pošašću tako bezazlenog, plavog imena - blues.

I sad sjedim na verandi, prebirem prstima po gitari i gledam u zalazak sunca. Na playeru je opet jedna stara stvar - 'That's why I sing the blues'.

Živa istina!

09.03.2011.

John Lee Hooker

U historiji covjecanstva je bilo puno nepismenih ljudi sto su ipak tokom zivota postigli velike uspijehe. Evo jednog od njih: John Lee Hooker. Smatra se kao jedan od najboljih muzicara svog vremena. On je izdao preko 100 albuma i kao prvi je prepozno veliki talenat Bob Dylana.

08.03.2011.

Bluz

U proslom postu sam pisao o strastima. Evo jos jedna moja strast o kojoj - meni se cini - do sad nisam pisao: BLUZ ! U sljedecu subotu odoh ako Bog da na neki koncert pa se zato sad sjeti bas toga.

Isao sam jos u gimnaziju i bilo mi je nekih 18 godina kada me je babo otjerao od kuce. U nasoj obitelji je to valjda neka cudna tradicija. Kaze babo da je i njegov otac njega jos ranije naucio da "bude samostalan". Kako god, svako ce jednog dana odgovarati za ono sto cini. Pojedinci jos na ovom, a ostali na onom drugom svijetu. Uvjeren sam da ce svako dobiti ono sto zasluzi. Ali o tome cu druge prilike.

Kad taj dogadaj iz danasnjeg ugla posmatram, siguran sam da otac nista pametnije nije mogao za jacanje mojih dobrih osobina uciniti. Zaista sam mlad naucio biti samostalan i neovisan. Shvatio sam kako je kad ne znas hoces li sutradan imati sta jesti. Kad na ulici zivis naucis da sprovodis ideje u djela, naucis biti agresivan i biti spreman na sve. Danas se ne bojim nasilja, svadje ili jasnog stava. Uprava u kojoj danas radim je poput dzungle, pa mi te osobine pomazu da prezivim medu ovim vukovima. Ali je to opet druga prica.

Jedno vrijeme sam spavao u nekim tudim vikendicama. Bilo mi je na neki nacin i svejedno jer sam se tad i onako osjecao punkerom. Volio sam lezerno odjevanje i muziku S. Pistolsa i Ramonsa. Uvece sam cesto palio stari kasetofon. Ali je tamo samo tri ili cetri tude kasete sa bluz muzikom bilo. Tako da sam zavolio taj bluz. I vjerujte mi, ko god tu vrstu muzike zavoli, cjeli zivot je nosi u sebi. Pa i danas kad negdje cujem bluz muziku ja se odmah sjetim onih dana.


07.03.2011.

Kupovna ljubav

Nikad nisam mogao shvatiti one muskarce sto bludnice za njihove usluge placaju.
Ako zele bez ljubavi "voditi ljubav", ako pozele da im dodiri nista ne znace ili zude za osobom koja
ce zadovoljstvo samo odglumiti, pa zasto se ne ozene i ne sacekaju samo malo?


06.03.2011.

Kramsach - Austrija - decembar 2010

05.03.2011.

Zivjela emancipacija !

Rijec emancipacija potice od rijeci „emancipare“, sto bi u prijevodu od prilike znacilo da „nekoga odpustis iz robstva“. U historiji su koristile mnoge grupe tu rijec da bi iskazale zelju za slobodom. Pa su tako i nase drage zene u nekoliko navrata u Evropi pokusale da izbore svoja prava. Pesebno u 12. stoljecu, poslje Francuske revolucije, pocetkom 20. stoljeca i u studentskim protestima sesdestih godina su izborile ta neka nova prava.
 
A mi muskarci smo bili tako velikodusni pa smo dozvolili da preuzmu nasa radna mjesta. Ali ih ipak nismo oslobodili kucnih i obiteljskih obaveza. Ma hajde, bolje ista nego nista, jel?
 
Zato, kad danas zena sa posla (gdje jos uvijiek manje
od svog muskog kolege za isti posao zardiva) uvece umorna kuci dode, dodatno ima pravo kuhati, cistiti, peglati, djecu odgajati i muza u svakom pogledu zadvoljavati. Ito bas sa osmjehom na licu. Dok mi muskraci gledamo TV, se bavimo sportom, igramo igrice ili se na kompjuteru zabavljamo.
 
Zato, slobodno slavite 8. mart. Mi vam ga cestitamo. Ito bas srdacno…
Ako se jos nekih revulucjonarnih ideja
prisjetite, slobodno ih zatrazite.
Mi jedva cekamo!

04.03.2011.

Podnosiš li uopšte istinu ?

Najgora istina je bolja od najbolje laži. Jasno! Kulturi laži treba suprotstavljati kulturu istine i života. Ona nije nešto što se može konstruirati i čime se može manipulirati.
Ali, kao prvo, svako od nas ionako ima svoje viđenje istine, odnosno, istina ima koliko i ljudi.
A kao drugo, možemo li podnijeti istinu? Jer je teško istinu prihvatiti kad je bolna, a lako kad je lijepa. Šta bi Srebrenička majka rekla? Čime lakše izlazimo, ipak, na kraj?

03.03.2011.

VOLTAIRE

Voltaire je neko vrijeme proveo na dvoru pruskog kralja Fridricha. Jednom je s kraljem krenuo na rijeku na veslanje. Kada su stupili u čamac Voltaire primjeti da u čamac ulazi voda i naglo skoči na obalu. Kralj, koji je ostao u čamcu, s osmijehom reče:
- Zar se toliko bojite smrti?
- Naravno da se bojim, na svijetu je mnogo kraljeva, ali je samo jedan Voltaire.

02.03.2011.

Prijedor - BiH - august 2005

pise: borcima za slobodu srpskog naroda 1992-1995
01.03.2011.

Ilirska Bistrica - Slovenija - oktobar 2010

 

Pozor: Jasan stav!

AFRIKA

AZIJA
Bliski Istok
- Jaffa
- Haifa
- Tel Aviv
- Jeruzalem 1
- Jeruzalem 2
- Bliski Istok
Gruzija
- Gruzija
Hong Kong
- Hong Kong
- Kowloon
Filipini
- Angeles/Dau
- Manila 1
- Manila 2
- Taal
Kina
- Peking
- Sangaj 1
- Sangaj 2
Sjeverna Koreja
- D.M.Z.
Juzna Koreja
- Seul
Mongolija
- Mongolija
Turska
- Antalya
- Dimcay-Alanya
- Istanbul
- Side

EVROPA
Bosna i Hercegovina
- Arapuša
- Banja Luka
- Banovici
- Bihac
- Bijeljina
- Bileća
- Blagaj
- Boračko jezero
- Brcko
- Bosanski Brod
- Bosanska Krupa 2005
- Bosanska Krupa 2017
- Bosanski Novi
- Bosanska Otoka
- Bosanski Petrovac
- Bosanski Samac
- Bosanska Kostajnica
- Bratunac
- Busovača
- Bužim
- Cazin
- Doboj
- Doboj2011
- Drvar
- Foča
- Gacko
- Gorazde
- Gračanica
- Gradacac
- Hutovo Blato
- Ilidza
- Ilijaš
- Jajce
- Jezero Modrac
- Jelah
- Kakanj
- Kalesija
- Ključ
- Kozarac
- Kraljeva Sutjeska
- Kravice
- Ljubija
- Martin Brod
- Modriča
- Mostar
- Mrkonjic Grad
- Jablanica
- Maglaj
- Medugorje
- Neum
- Odzak
- Osinja
- Prijedor
- Prnjavor
- Počitelj
- Potočari
- Rijeka Drina
- Rijeka Japra
- Rijeka Krivaja
- Rijeka Tara
- Rijeka Una
- Ostrozac2005
- Ostrozac2010
- Sanski Most2001-05-08-09
- Sarajevo 2002
- Sarajevo 2010
- Sarajevo 2012
- Srebrenica
- Srebrenik
- Tešanj
- Tjentište
- Travnik
- Trebinje
- Trnovo
- Tuzla 2006
- Tuzla
- Visegrad
- Visoko
- Vranduk
- Velika Kladusa
- Zelengora
- Zenica
- Zepce
- Živinice
- Zvornik
Albanija
- Tirana
- Lezhe
Andora
- Canillo
- La Vella
Austrija
- Bec
- Brixlegg
- Innsbruck
- Kufstein
- Kramsach
- Leogang
- Pertisau
- Rattenberg
- Reith i. A.
- Salzburg
- Strass im Zillertal
- Zillertal
Belgija
- Bruxelles
Bugarska
- Ruse
Ceska
- Prag
Francuska
- Aix en Provence
- Carcassonne
- Castelnaudary
- Foix
- Lestelle-Betharram
- Lourdes1
- Lourdes2
- Marselj
- Pariz
- Pariz2012 01
- Pariz2012 02
- Lille
- Lourdes 3
- Saint-Girons
- Saint Pe de bigorre
- Toulouse
- Versailles
Grčka
- Kreta
Hrvatska
- Dubrovnik
- Nin
- Plitvicka jezera
- Rab
- Rijeka
- Vir
- Zadar
- Zagreb 2009
- Zagreb 2010
Irska
- Dublin
Ujedinjeno Kraljevstvo
- Belfast i Sjeverna Irska
Italija
- Alghero (Sardinija)
- Bergamo 2009
- Bergamo 2010
- Bergamo 2012
- Firenca
- Lido
- Palermo
- Bibione
- Bologna
- Ancona/Sirolo/Nomana
- Lucca
- Lutago
- Modena
- Montecatini Val di Cecina
- Montegemoli
- Monteriggioni
- Napulj
- Pisa
- San Gimignano
- Siena
- TOSKANA
- Trst
- Vada
- Venecija 2008
- Venecija 1999
- Venecija 2010
- Volterra
- Trapani (Sicilija)
- San Michele
- Firenca
- Rim
- Viareggio
Latvija
- Riga
Madarska
- Budimpesta
- Szombathely
Nizozemska
- Amsterdam2015
- Arnhem 2009
- Arnhem 2010
- Den Haag
- Eindhoven
- Enschede
- Huizen
- Venlo 2006
- Venlo 2010
Njemacka
- Ahaus
- Bad Driburg
- Berchtesgaden
- Berlin 2006
- Berlin 2017
- Bremerhaven
- Dingden-Hamminkeln
- Geldern
- Halle a.d.S.
- Halle (Westf.)
- Hamburg
- Langeoog
- Frankfurt
- Hettstedt
- Kevelaer
- Köln
- Lutherstadt Eisleben
- München
- Münster
- Norderney
- Norddeich
- Oberstdorf
- Ostrvo Poel
- Potsdam
- Rostock
- Schwerin 1
- Schwerin 2
- Seeburg
- Soest
- Straelen
- Stuttgart
- Wendlingen
Norveska
- Oslo
- Vestfold-Akershus
Poljska
- Gdansk
- Varšava
- Wroclaw
Portugal
- Porto
- Vila Nova de Gaia
Rumunija
- Bukurest
- Giurgiu
Rusija
- Moskva
Slovacka
- Bratislava
- Žilina
Slovenija
- Lipica
- Ilirska Bistrica
Spanija
- Ampuriabrava
- Barcelona
- Castello d'Epuries
- Córdoba
- Écija
- Figueres
- Girona
- Granada1
- Granada2
- Lancarote
- Mallorca
- Sevilla
- Santander 2008
- Santander 2009
Svedska
- Göteborg
- Smaland
Svicarska
- Zürich
Vatikan
- Vatikan
Razna putovanja
- Razna putovanja

AMERIKA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
846560

Powered by Blogger.ba