Maroko mart 2010 - 3. dan - Pozor: Jasan stav!

Pozor: Jasan stav!

Sve slike koje na ovom blogu prikazem samo su moje. Moja autorska prava me ne zanimaju. Slike i sve druge informacije koje pronadete ovdje mozete koristiti kako god pozelite.

06.06.2010.

Maroko mart 2010 - 3. dan

Treći dan 19.03.

Ja ne posjedujem niti sat, niti mobilni telefon. A ne bih ih mogao u svom vlasništvu ni tolerisati. Taj materijalni nedostatak istovremeno podrazumijeva da tokom mojih putovanja, što se tiče jutarnjih buđenja, od drugih ovisim. Zimi u Maroku vrijeme teče sat poslije našeg (ljeti dva sata), a Ahmet još uvijek nije vratio sat. Budi me u gluha doba noći. Ne opazivši tu grešku, ja se spremam za izlet u Meknes i budim ostale. Harun, koji je na svome leptopu pola noći pisao domaću zadaću za fakultet, primjećuje grešku i nastavlja spavati. Oko sat vremena kasnije ostali ustaju, dotjeruju se i najzad odlazimo. Prvo malim taxijom do željezničke stanice, pa vozom do Meknesa. Ovdje su vozovi čisti, moderni, brzi i naročito jeftini. Zato su najbolje prijevozno sredstvo za veće daljine. Meknes je oko 60 kilometara udaljen od Fes-a. “Marokanski Versaille“, kako mnogi nazivaju Meknes, najmlađi je kraljevski grad (kraljevski gradovi su još Fes, Rabat i Marakeš) i ima preko 500.000 stanovnika. Osnovao ga je Mulay Ismail u 17. stoljeću i opasan je dugim zidinama.  Pod Alavidskim sultanom Mulaj Ismailom (1672–1727) Meknes je imao funkciju glavnog grada. Tada su u Meknešu intenzivno građeni reprezentativni objekti. Poslije smrti Mulaj Ismaila, prijestolnica je premještena u Fes. Bab (u prijevodu: vrata) el Mansour pokraj trga Place El-Hedim nam je početna tačka, ali se ovdje odmah razdvajamo u dvije grupe. Drugi se žele vratiti do McDonald’s-a koji su tokom vožnje zapazili, a Ahmet i ja krećemo u stari dio grada koji je 1996. upisan na UNESKO-ovu listu svjetskih baština. Naš dogovor obuhvaća i ponovno sastajanje u 14.00 sati na istom mjestu.

Sada bi u ovom gradu neki arhitektonski ili etnologiški eksperti primijetili dobro prepoznatljive razlike u odnosu na onu u Fesu. Da budem iskren, meni se lično ova medina ne razlikuje naročito od one jučerašnje. Razlikujem ih jedino po tome što je ova puno manja. Zapravo ovaj grad ima kao i Fes dvije medine. Sa jedne strane glavnog trga nalazi se arapska medina, a sa druge je berberska. Između te dvije medine nalazi se Dar Jamai, palača (danas muzej) koju je sagradio sultan Moulay Hassan. U blizini je i kraljevski grad, podzemni silosi za pšenicu, Hri Souani (najveće konjušnice u Africi) i mauzolej Moulaya Ismaila. Kraljevski grad je građen u 17 stoljeću, i sastoji se od nekoliko palača, harema, džamija i utvrda. Navodno ga je Moulay Ismail sagradio zato što je bio odbačen od neke francuske princeze. Ženska mu je, kako stvari stoje, rekla da živi u utvrdi od blata i da joj ne pada na pamet poći za njega, debelog muslimana s haremom. Ovog je to toliko pogodilo da je naredio gradnju napucanog grada, samo da bi joj dokazao kako je on ustvari faca. Danas muškarci taj kompleks puno jednostavnije rješavaju kupovinom novog automobila. On je umjesto toga utrošio sav prihod države kroz 50 godina.

Oko podne tragamo duž cijele gradse četvrti za adekvatnim mjestom za klanjanje džume, ali ga uzalud tražimo. Možda to ima neke veze sa onom džamijom koja se zbog velike kiše u vrijeme džume prije nekoliko sedmica srušila. Možda je to baš ovdje negdje bilo pa je sada nema ili se obnavlja. Ne znamo to, a nemamo koga ni pitati. Tek sad shvaćamo da zapravo i nema toliko puno džamija u ovoj državi. U hotelima se može ugodno klanjati, na zidu je označen pravac prema Mekki i često se može naći serdžada u sobi, ali izvan hotela je teže naći mjesto za obavljanje namaza. Mnogi ljudi koriste mešdžide umjesto džamija. Ali mešdžidi nisu turistička atrakcija pa nisu posebno označeni. Mi ih ne možemo prepoznati, tako da razočarani odustajemo od namjere i pouzdajemo se u naš iskreni njet. Iz radoznalosti uzlazimo na povišenu terasu jednog kafića. Pratimo odakle će se ezan začuti. I zaista, ezan, koji vijernike na namaz poziva, čuje se tiho jer pristiže iz velike daljine. Ulice su za vrijeme džume prazne, mnogi dućani zatvoreni. Ahmet i ja odmaramo se da bi smo poslije džume nastavili sa istraživanjem nepoznatog.


Dok se poslije džume ulice naglo ljudima pune, mi stižemo do velike džamije koja se nažalost trenutno obnavlja. Pošto ulaz u džamiju nije dopušten, mi ne gubimo vrijeme pa posjećujemo susjednu medresu Bou Inania. Poput one u Fesu je i ova uistinu bajkovita. Ovdje se može, za razliku od one u Fesu, posjetiti prvi kat na kojem se male sobice nalaze. Svaka sobica ima po jedan prozorčić koji je usmjeren prema unutrašnjem dvorištu. U tim sobicama se prije izučavala vjera. Sa krova ove medrese se vidi veliki dio medine. Sami smo, možemo objekat detaljno pregledati i slikati onako kako želimo. Već je skoro dva sata. Žurimo i na vrijeme se sastajemo ponovo sa ostalom ekipom. Pošto nije prekasno, a i zato što za nas više većih izazova u ovoj čaršiji nema, mi se dogovorimo da posetimo Volubils. Stari rimski grad, odmah pored Meknesa koji je rodno mjesto Moulay (na arapskom znači vladar) Ismaila, jednog okrutnog vladara iz davne arapske historije. Volubilis je jedno od najvećih arheoloških iskopina iz tog perioda. Inače u Maroku postoji više od 40 arheoloških nalazišta, ali je ovaj daleko najznačajniji. Velikim taksijem stižemo za 45 minuta do ruševina tog rimskog Volubilisa, koje se rasprostiru na površini od 40 ha. Ubrzo saznajemo da su to najbolje očuvane ruševine u Maroku i shvaćamo da ih se stvarno isplati posjetiti. Sagrađen na vrhu jednog grada u Kartagi, za razliku od većine rimskih postaja, nije napušten nakon što su Rimljani izgubili sjevernu Afriku, a Arapi je osvojili. Grad je ostao naseljen sve do osamnaestog stoljeća, kad je velikim dijelom uništen kako bi se došlo do građevinskog materijala za palače Moulay Ismaila u obližnjem Meknesu (povijest se ponavlja, tako su Rimljani činili i sa Koloseumom u korist izgradnje Vatikana). Iako je izgubljena većina rimske arhitekture, koja uglavnom datira iz 217. g., još uvijek postoje dobro očuvani stupovi, bazilika, slavoluk pobjede i otprilike 30 izrazito kvalitetnih mozaika.

Slavoluk pobjede, sagrađen u čast cara Karakale, nekada je imao brončana bojna kola na vrhu. Kapitol, smješten na glavnom teritoriju koje se uzdiže iznad suhe nizine, nalazi se nasuprot bazilici. U blizini je Efebova kuća u kojoj se skriva jedan od impresivnih mozaika koji prikazuje Bakha u bojnim kolima. Ujedno se može uživati u mozaiku koji prikazuje mit o Orfeju i Amfitritina bojna kola, koji se nalazi u domu jednog bogatog trgovca. Uistinu je pravi užitak biti svjedok tako prekrasnoj i dobro očuvanoj umjetnosti, nezavisno da li je neko zaljubljen u povijest umjetnosti ili ne. Nekoliko mjeseci ranije sam posjetio Rim. Ni u tamošnjem Forum Romanumu ili Koloseumu se protekla vremena ne mogu preciznije odrediti. Poslije obilaska tog, nažalost samo u fragmentima sačuvanog grada, se vraćamo u Fes i već se radujemo neposrednom i zasluženom odmoru. Ali, u međuvremenu se Nuredinovo radno vrijeme završilo pa je taj već smislio nastavak današnjih avantura. Možemo birati između igranja bilijara ili u živoj muzici. Pošto su Hakan i Harun amaterski gitarist i kompozitori, a Nebil se čak stručno bavi muzikom, mi se jednoglasno izjašnjavamo u korist live muzike. Kobna kreška kako će se još u toku večeri ispostaviti.
Nuredin napušta osvijetljene staze i vozi prema Atlasu. Prateći oštećene seoske ulice stižemo do neke krčme. U birtiju ulaze ženske (očito lokalne muslimanke), ali obučene u miniće. Nešto što se ne može očekivati nakon onog do sada viđenog u gradu i medini. Kratke nogice vire ispod još kraćeg minića i đuskaju se u ritmu neke neobične strane muzike. Doduše, ja ne vidim neke posebne razlike između arapske i turske ili balkanske narode muzike. Monotona i stereotipna muzika se na već odavno dotrajalom ozvučenju vrti. Loš kvalitet se želi preglasnim zvukom prekriti. Visoki, brkati izvodač muzike naizmjenično sa nekim upola golim pjevaljkama te kulurno-umjetničke bisere gostima pruža. Mnogi gosti su oduševljeni i pjevaju uglas sa njima. Birtija je krcata lokalnim ološom, muslimanima koji se skrivaju pred svojim imamima, loču pivo i viski i hvataju "sestre po vjeri" za stražnjicu. Pijemo dvije-tri bezalkoholne runde i smijemo se atmosferi i današnjem danu. Neki se lokalci bune što slikamo u kafani. Naravno, odmah sklanjamo fotoaparate u torbe. Ipak neki zlikovac za susjednim stolom se nastavlja buniti, pa čak postaje i agresivan. Mahinalno pomislim kako bi bilo dobro da mu slomim ruke jednim brzim potezom koji podrazumijeva zaboravljene vještine poznate još samo dvojici nepalskih svećenika u doživotnom celibatu i meni. Na kraju, ipak pratilja čudnog narkomana smiruje pa time i ja odustajem od svoje unaprijed precizno smišljene namjere. Nezgodama tu još nije kraj jer je naš jaran Nebil poznati izvođač marokanske muzike. Nažalost su ga prepoznali pa ga ostali umjetnici prisiljavaju da otpjeva nešto iz svog bogatog repertoara. I dok Nebil pjeva, one estradne zvjezde tjeraju naše društvo da pleše sa njima. Prisiljeni smo na kraju u tom čudnom scenariju aktivno učestvovati jer smo nesposobni da se na dostojanstven način odbranimo njihovom silnom mamljenju. Ipak se brzo oslobađamo tog neugodnog položaja i napuštamo što prije prostorije strave i užasa.
Umorni i slomljeni se vraćamo u stan. Skidamo slike sa fotoaparata na Harunov laptop pa idemo spavati. Zzz...

Blizu Volubilisa Volubilis Volubilis Medresa u Fes-u Meknes
Pozor: Jasan stav!
<< 06/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

AFRIKA

AZIJA
Bliski Istok
- Jaffa
- Haifa
- Tel Aviv
- Jeruzalem 1
- Jeruzalem 2
- Bliski Istok
Gruzija
- Gruzija
Hong Kong
- Hong Kong
- Kowloon
Filipini
- Angeles/Dau
- Manila 1
- Manila 2
- Taal
Kina
- Peking
- Sangaj 1
- Sangaj 2
Sjeverna Koreja
- D.M.Z.
Juzna Koreja
- Seul
Mongolija
- Mongolija
Turska
- Antalya
- Dimcay-Alanya
- Istanbul
- Side

EVROPA
Bosna i Hercegovina
- Arapuša
- Banja Luka
- Banovici
- Bihac
- Bijeljina
- Bileća
- Blagaj
- Boračko jezero
- Brcko
- Bosanski Brod
- Bosanska Krupa 2005
- Bosanska Krupa 2017
- Bosanski Novi
- Bosanska Otoka
- Bosanski Petrovac
- Bosanski Samac
- Bosanska Kostajnica
- Bratunac
- Busovača
- Bužim
- Cazin
- Doboj
- Doboj2011
- Drvar
- Foča
- Gacko
- Gorazde
- Gračanica
- Gradacac
- Hutovo Blato
- Ilidza
- Ilijaš
- Jajce
- Jezero Modrac
- Jelah
- Kakanj
- Kalesija
- Ključ
- Kozarac
- Kraljeva Sutjeska
- Kravice
- Ljubija
- Martin Brod
- Modriča
- Mostar
- Mrkonjic Grad
- Jablanica
- Maglaj
- Medugorje
- Neum
- Odzak
- Osinja
- Prijedor
- Prnjavor
- Počitelj
- Potočari
- Rijeka Drina
- Rijeka Japra
- Rijeka Krivaja
- Rijeka Tara
- Rijeka Una
- Ostrozac2005
- Ostrozac2010
- Sanski Most2001-05-08-09
- Sarajevo 2002
- Sarajevo 2010
- Sarajevo 2012
- Srebrenica
- Srebrenik
- Tešanj
- Tjentište
- Travnik
- Trebinje
- Trnovo
- Tuzla 2006
- Tuzla
- Visegrad
- Visoko
- Vranduk
- Velika Kladusa
- Zelengora
- Zenica
- Zepce
- Živinice
- Zvornik
Albanija
- Tirana
- Lezhe
Andora
- Canillo
- La Vella
Austrija
- Bec
- Brixlegg
- Innsbruck
- Kufstein
- Kramsach
- Leogang
- Pertisau
- Rattenberg
- Reith i. A.
- Salzburg
- Strass im Zillertal
- Zillertal
Belgija
- Bruxelles
Bugarska
- Ruse
Ceska
- Prag
Francuska
- Aix en Provence
- Carcassonne
- Castelnaudary
- Foix
- Lestelle-Betharram
- Lourdes1
- Lourdes2
- Marselj
- Pariz
- Pariz2012 01
- Pariz2012 02
- Lille
- Lourdes 3
- Saint-Girons
- Saint Pe de bigorre
- Toulouse
- Versailles
Grčka
- Kreta
Hrvatska
- Dubrovnik
- Nin
- Plitvicka jezera
- Rab
- Rijeka
- Vir
- Zadar
- Zagreb 2009
- Zagreb 2010
Irska
- Dublin
Ujedinjeno Kraljevstvo
- Belfast i Sjeverna Irska
Italija
- Alghero (Sardinija)
- Bergamo 2009
- Bergamo 2010
- Bergamo 2012
- Firenca
- Lido
- Palermo
- Bibione
- Bologna
- Ancona/Sirolo/Nomana
- Lucca
- Lutago
- Modena
- Montecatini Val di Cecina
- Montegemoli
- Monteriggioni
- Napulj
- Pisa
- San Gimignano
- Siena
- TOSKANA
- Trst
- Vada
- Venecija 2008
- Venecija 1999
- Venecija 2010
- Volterra
- Trapani (Sicilija)
- San Michele
- Firenca
- Rim
- Viareggio
Latvija
- Riga
Madarska
- Budimpesta
- Szombathely
Nizozemska
- Amsterdam2015
- Arnhem 2009
- Arnhem 2010
- Den Haag
- Eindhoven
- Enschede
- Huizen
- Venlo 2006
- Venlo 2010
Njemacka
- Ahaus
- Bad Driburg
- Berchtesgaden
- Berlin 2006
- Berlin 2017
- Bremerhaven
- Dingden-Hamminkeln
- Geldern
- Halle a.d.S.
- Halle (Westf.)
- Hamburg
- Langeoog
- Frankfurt
- Hettstedt
- Kevelaer
- Köln
- Lutherstadt Eisleben
- München
- Münster
- Norderney
- Norddeich
- Oberstdorf
- Ostrvo Poel
- Potsdam
- Rostock
- Schwerin 1
- Schwerin 2
- Seeburg
- Soest
- Straelen
- Stuttgart
- Wendlingen
Norveska
- Oslo
- Vestfold-Akershus
Poljska
- Gdansk
- Varšava
- Wroclaw
Portugal
- Porto
- Vila Nova de Gaia
Rumunija
- Bukurest
- Giurgiu
Rusija
- Moskva
Slovacka
- Bratislava
- Žilina
Slovenija
- Lipica
- Ilirska Bistrica
Spanija
- Ampuriabrava
- Barcelona
- Castello d'Epuries
- Córdoba
- Écija
- Figueres
- Girona
- Granada1
- Granada2
- Lancarote
- Mallorca
- Sevilla
- Santander 2008
- Santander 2009
Svedska
- Göteborg
- Smaland
Svicarska
- Zürich
Vatikan
- Vatikan
Razna putovanja
- Razna putovanja

AMERIKA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
815564

Powered by Blogger.ba